Obsesija po odstranitvi Janše

Vir: Večer. Na javni tribuni Zbora za republiko, ki je potekala v Šentjerneju, so med drugim spregovorili o tem, da so za odstranitev Janeza Janše spet dovoljena vsa sredstva. Pri poročilu protikorupcijske komisije je večna obsesija tranzicijske levice, da se Janša odstrani, prišla do izraza, meni sociolog in publicist Matevž Tomšič. Sociolog in publicist Matevž Tomšič je ocenil, da je večna obsesija tranzicijske levice, da se Janša odstrani, do izraza prišla pri poročilu protikorupcijske komisije. Kot je dodal Tomšič, “pa obstaja še en razlog, ki je globlji ali bolj strukturne narave – gre za ohranitev privilegijev, ki jih omenjeni centri moči uživajo”. Ob tem je poudaril, da projekt ustanovitve Slovenskega državnega holdinga omogoča, da se premoženje državnih podjetij privatizira na pregleden način, ustanovitev slabe banke pa bi razjasnila, kdo vse je dobil tajkunske kredite in kdo jih je odobraval. Po njegovih ocenah je treba ta dva projekta preprečiti in prav temu je namenjen tokratni poizkus odstranitve predsednika vlade s političnega prizorišča. Ta poizkus je “najbolj premišljen, centri iz ozadja pa so imeli tudi pomoč znotraj koalicije”, je še poudaril Tomšič.

Udeleženci zbora so se sicer strinjali, da je vlada zastavila dobre in učinkovite reforme, ki so se jih centri moči na polu tranzicijske levice ustrašili, zaradi česar so začeli uporabljati vsa sredstva, s katerimi bi dosegli padec vlade in njenega predsednika. Sodelujoči so se spraševali tudi, kdo nam je ukradel državo.

Izredni profesor na fakulteti za uporabne družbene študije Borut Rončević, se je tako v svojem nagovoru vprašal, ali smo to domovino sploh kdaj imeli, ali se ni vedno zgodil tak ali drugačen veliki pok? Vprašal se je tudi, ali bomo pristajali na zlorabo institucij pravne države ter pri tem omenil poročilo protikorupcijske komisije, “za katerega je danes jasno, da je bilo le politično orodje, ki ga je uporabil moralni kvazi-razsodnik”.

Rončević je vprašal še, ali si želimo imeti vlado, ki bo zgrajena na izdajstvu? “Tu ne gre za moralno vprašanje, ampak za razvojno vprašanje,” je dejal. Nekredibilnost, previrantstvo, izdajstvo niso procesi ali lastnosti, ki spodbujajo razvoj neotipljivih, a pomembnih dejavnikov razvojne uspešnosti, Rončevićeve besede z javne tribune v sporočilu za javnost povzema Zbor za republiko.

Vir: Večer