Obletnica zmage v vojni za Slovenijo: “Pogum Slovencev takrat občudoval ves svet.”

Odkritje spominske plošče, foto: Ivan Rampre, Radio Vatikan.
Odkritje spominske plošče, foto: Ivan Rampre, Radio Vatikan.

7. julij 1991 se je v zgodovino vpisal kot dan, ko so se končali oboroženi spopadi v vojni za samostojno Slovenijo. Petindvajseto obletnico zmage v vojni so zaznamovali poslanci s slavnostno sejo parlamentarnega odbora za obrambo, na večer pa so v ljubljanski stolni cerkvi po maši za domovino odkrili spominsko obeležje vsem padlim za samostojno Slovenijo.

V ljubljanski stolnici je na dan obletnice mašo za domovino daroval apostolski nuncij msgr Juliusz Janusz, ki je po maši blagoslovil pomnik zahvale za zmago in spomina na padle za domovino. V pridigi je zbrane nagovoril stolni župnik Jože Plut, ki je poudaril, kako so mnogi naši predniki skrbeli za žlahtne vrednote domovine in za slovensko krščansko kulturo veliko žrtvovali in zanjo tudi umirali. „V to slovensko družbo smo, povabljeni prinesti tisto, česar drugi ne prinašajo. Če drugi prinašajo sovraštvo, prinesimo ljubezen; če se drugi kitijo z lažjo, prinesimo resnico; če je odlika drugih nesramnost in klevetanje, prinašajmo sproščenost in pozitivnost; če eni prinašajo le zakonitost, ji mi dodajmo pravičnost, usmiljenje in ljubezen. Nobena človeška skupnost, ki si kot perspektivo svojega obstoja ne zastavi skupnega dobrega za vse in si kot temelj ravnanja ne zastavi resnice, pravičnosti, usmiljenja in ljubezni, nima lepe in dolge prihodnosti,” je med drugim v pridigi povedal Jože Plut.

Po maši je sledil blagoslov spominske plošče, ki sta jo odkrila predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs in Jože Plut. O zgodovini nastanka spominske plošče je v spremljevalnem programu spregovoril državni sekretar Igor Senčar, v kulturnem programu je nastopil pesnik Tone Kuntner. Janez Janša, obrambni mnister v času osamosvojitve, je spregovoril že na slovesni seji v Državnem zboru, kjer je poudaril pogum Slovencev, ki je odmeval po svetu. Ob odkritju spominske plošče pa je Janša poudaril zmago v vojni, ne le konec spopadov, saj so pogumni fantje in možje odločitev za samostojnost tedaj obvarovali. Janez Janša se je v govoru zahvalil duhovnikom, ki so v času vojne darovali maše, duhovno oskrbovali vojake in policiste ter žal tudi pokopavali padle. „To obeležje je naša večna zahvala vsem, ki si branili našo domovino,“ je še poudaril Janez Janša.

Vojna za Slovenijo se je končala s podpisom brionske deklaracije, ki je predvidevala ustavitev vseh sovražnosti na ozemlju Slovenije in za dobo treh mesecev zamrznila osamosvojitvene aktivnosti. V vojni je življenje izgubilo 63 oseb.