Novoletne navade pri nas in širom po svetu

Po gregorijanskem koledarju 31. decembra, na silvestrovo, praznujemo zadnji dan v letu. Ljudje po vsem svetu se na ta dan poslovimo od starega leta in vstopimo v novo.

Večinoma se ljudje, tudi v Sloveniji, na ta dan zberejo, pojedo večerjo, spijejo kozarec penine, plešejo in se zabavajo. V večini držav imajo na krožnikih tudi svojo tradicionalno jed. Ko napoči novo leto, prižgejo ognjemet, ki z glasnimi poki in raznolikimi barvnimi kombinacijami razsvetli nebo ter pozdravi novo leto. Takšen potek zadnjega dne v letu je običajen v večini držav po svetu. Predvsem ognjemeti so stalnica in izredno priljubljeni.Posebnosti in tradicije pa se od države do države razlikujejo, zato smo jih preverili in izbrali nekaj držav, kjer novo leto pričakajo na najbolj zanimiv način. Izbrali smo tudi nekaj zanimivih nasvetov, kako se obleči, kaj speči, kaj pojesti in katere so najbolj zaželene barve, ki naj vas spremljajo na ta dan.

Španci na dan starega leta nosijo rdeče spodnje perilo,za vsak udarec v zvoniku pojedo eno grozdno jagodo in si tudi nekaj zaželijo

V novoletnem odštevanju Mehičani in Španci za vsak udarec v zvoniku pojedo eno grozdno jagodo, ob vsaki jagodi pa si tudi nekaj zaželijo. Po dvanajstih udarcih imajo tako polna usta grozdja, voščila pa so toliko bolj zabavna. Dvanajst grozdnih jagod pa je danes postalo že kar sam simbol novega leta. Tudi trgovine so polne majhnih konzerv z dvanajstimi grozdnimi jagodami. Podobno navado imajo tudi v Čilu, Kostariki, Gvatemali, Venezue­li, pa tudi v portugalsko govoreči državi Braziliji.

Mehiške družine svoje domove okrasijo z barvami, ki predstavljajo želje za naslednje leto.Rdeča za boljše življenje in ljubezen, rumena za izboljšanje na področju kariere in zaposlitve, zelena za boljše finančno stanje in bela za dobro zdravje. Pri hrani
je posebnost sladki kruh, v katerem je skrit kovanec. Tisti, ki v svojem kosu potem ta kovanec dobi, pa je v novem letu blagoslovljen s srečo. Še eden izmed mehiških običajev je, da vsak naredi seznam slabih oziroma nesrečnih stvari, ki so se mu zgodile v iztekajočem se letu. Pred polnočjo ta list vržejo v ogenj, s tem pa uničijo vso negativno energijo.

Rdeče spodnje perilo prinaša ljubezen, rumeno perilo pa srečo in veselje v novem letu

Za Špance je značilno, da na dan starega leta nosijo rdeče spodnje perilo, kar naj bi jim prineslo srečo v novem letu. Ta navada je značilna tudi za nekatere druge države, med drugim tudi za Venezuelo, predvsem pa jo povezujejo z ljubeznijo, ki naj bi jo, našli v novem letu, če bomo nosili rdeče spodnje perilo. Tudi rumeno spodnje perilo ima svoj pomen, prineslo pa naj bi predvsem srečo in veselje v novem letu. Če želite imeti v novem letu veliko denarja, morate imeti takrat, ko nazdravljate, v žepu bankovec velike vrednosti, tisti, ki si v novem letu želi potovati, pa mora iti ven s prtljago v roki.

Takšnih in drugačnih prepričanj pa je še več. Estonci za silvestrovo okrasijo svoje vasi. Estonci tudi verjamejo, da bi ljudje morali na zadnji večer v letu jesti sedemkrat, devetkrat ali dvanajstkrat. To so za Estonce srečna števila. Ne smejo pa pojesti vsega,nekaj morajo namreč pustiti za duhove, ki hiše obiščejo na ta večer.

Posebnost Finske je napovedovanje prihodnosti v novem letu. V ta namen v majhni ponvi stalijo kositer in ga nato zlijejo v vedro z mrzlo vodo. Na podlagi vzorca, ki nastane iz kovine v vodi, lahko napovedo usodo v novem letu. Seveda pa te napovedi nikoli ne jemljejo resno.