Nov Cerarjev PR na račun davkoplačevalcev

Pred današnjo sejo Vlade je predsednik Cerar sporočil, da je Ministrstvu za infrastrukturo naročil, da naj za vlado pripravijo sklep, da se bo drugi tir gradil tako, da bo omogočal dvotirnost. To je po njegovo najboljša rešitev. Dosedanjo železniško progo bi namenili drugim namenom, denimo turizmu kar predlagajo v Črnem kalu.

To pomeni, da predsednik Vlade poskuša s prilizovanjem prebivalcem ob sedanji progi doseči njihovo odvrnitev od podpore referendumu, kar je samo nadaljevanje manipulativne strategije članov vlade ob tako resnih vprašanjih kot je drugi tir, saj je ta poteza podobna ultimatu ministrice za obrambo sindikatu vojakov pred nekaj dnevi.

Potrjuje se, da se predsednik Vlade boji referenduma, boji se pogovora s strokovnjaki. Če bi bilo koaliciji do razvoja Slovenije bi že pred meseci prisluhnila predlogom civilne družbe, tako pa sedaj pod pritiskom strahu pred soočenjem strokovnih argumentov v referendumski kampanji sprejema vratolomne odločitve.

Vlada želi torej obiti sprejeti zakon o drugem tiru, za katerega strokovnjaki ves čas trdijo, da izhaja iz 20 let starih rešitev. Predsednik Vlade sedaj zahteva, da se pripravi projekt za dvotirno progo do 10.  julija 2017, ki bo temelj tudi za spremembo gradbenega dovoljenja. Posledica uvedbe drugega tira vpliva na predlagano traso v kar nekaj ključnih elementih, zato bo potrebno spremeniti tudi Državni prostorski načrt (DPN). Ob drugih predlogih alternativnih tras je bil odgovor državnega sekretarja Lebna vedno, da bi to pomenilo podaljšanje procesa priprave gradnje za nekaj let, sedaj pa očitno to ne bo problem.

Kako bo Vlada pojasnila svojim poslancem v Državnem zboru, da je en mesec po sprejetju Zakona o drugem tiru, ko je Vlada koaliciji  zagotavljala kako je vse domišljeno, strokovno in transparentno, sedaj na vrat na nos potrebno vpeljevati tako drastične spremembe? Delati novo projektno dokumentacijo v enem mesecu, ni drugega kot delati zmazek, kjer spet ne bo upoštevanih veliko strokovnih mnenj od tehničnih do naravovarstvenih.