Neodkrite skrivnosti Medjugorja

V hrvaškem delu Bosne, na meji med zahodnim delom rimokatoliške Evrope in vzhodnim delom pravoslavne Evrope, kjer se islam najgloblje zajeda v notranjost Evrope, se nahaja vas Medjugorje. Ime Medjugorje je slovanskega porekla in pomeni kraj “med gorami”.  24. junija leta 1981 je ta kraj postal znan po Marijinih prikazovanjih. Šestim otrokom se je prikazala Marija, ki se jim je predstavila kot Kraljica miru.  Kraj se je od takrat spremenil v veliko romarsko središče, ki ga je obiskalo že več kot 30 milijonov vernikov. In spremenil se je v kraj, kjer so mnogi korenito spremenili svoje življenje.

Prvo prikazovanje 10 let pred vojno v Sloveniji in Hrvaškem

Prva prikazovanja so bila za ta kraj veliko presenečenje. Že v prvih dneh se je na Crnici, kjer so bila prikazovanja, zbralo veliko ljudi. Komunistična partija je svoje člane, ki so bili večkrat na teh prikazovanjih, izključila. Vidci so bili s strani oblasti nadzorovani. Ves avdio material, ki ga je tedanji duhovnik Jozo Zovko z začetki prikazovanj zbral na kasetah, so oblasti uničile. Njega samega pa so zaradi zagovorništva vidcev zaprli.

Sporočila o miru so se po natanko desetih letih pokazala kot preroško vabilo, ker se je tedaj  začela vojna v Sloveniji in na Hrvaškem ter razpad Jugoslavije. Od začetka prikazovanj pa vse do danes vidci še vedno prejemajo sporočila od Marije. Nekateri bolj pogosto, nekateri manj. Nekatera so bolj osebne narave, druga za vse ljudi. Tako vidkinja Marija Lunetti Pavlovic prejema sporočila vsak mesec, 25. v mesecu. Sporočila so namenjena za ves svet.

Sporočila so usmerjena k spreobrnenju osebnega življenja

Vidci pred prikazovanji vedno molijo, da se pripravijo na srečanje z Marijo. Imenujejo jo Gospa. Gospa je vedno ista in se v teh letih ni niti malo spremenila. Vedno ima sivo haljo in belo vlečko razen za Božič in Veliko noč, ko je halja zlate barve. Ima dolge črne lase, ki se vidijo izpod vlečke. Ima modre oči in je prelepa. Lepoto, ki jo izžareva je nemogoče opisati. Preden se Gospa prikaže, včasih vidijo svetlobo, včasih takoj njo. Da se bo  prikazala, se ve po občutkih, ki vidce v tistem trenutku prevevajo. Gre za sekunde, ko v sebi občutijo toliko ljubezni, toliko lepote, da bi vidce enostavno v tistem trenutku razneslo od ljubezni in lepote, če se Marija ne bi prikazala.

Glavno sporočilo Medjugorja je usmerjeno v spremembo osebnega življenja posameznika, , da bi vsi lahko spoznali božjo ljubezen. Prikazovanja so na prostem, da bi se lahko tako kristjani, muslimani, budisti in drugi srečali z Marijo in preko nje z Bogom. Sporočila, ki so bila dana vidcem, so povabilo vsem, da bi se vsi odločili za Boga, ki prinaša mir, pihodnost in večno življenje. Marija v sporočilih vabi k redni vsakodnevni molitvi rožnega venca, k rednemu dnevnemu branju svetega pisma, k mesečni spovedi in k maši. Prav tako vabi k postu ob sredah in petkih, če je mogoče ob kruhu in vodi. Dodatno preko svojih sporočil vse vabi k molitvi za duhovnike, k molitvi za duše v vicah in k molitvi za edinost znotraj Cerkve. Pravi. naj molimo ne samo tri ure na dan, ampak 24 ur na dan.

Deset skrivnosti še vedno čaka na odkritje

Vsak izmed šestih vidcev je dobil deset skrivnosti, ki se dotikajo njegovega življenja, oziroma sveta. Točneje, trije vidci so prejeli samo devet sporočil, na deseto še čakajo. Nekatere skrivnosti so za vse vidce enake. Kaj naj bi skrivnosti pomenile se ne ve. Ena izmed vidkinj ima za nalogo, ko se bodo začele skrivnosti odvijati, da to sporoči svetu. In sicer bo deset dni pred tem ena od vidkinj dobila od Marije navodilo, da to sporoči duhovniku Petru Ljubičiću, ki bo skrivnosti sporočil svetu.

Od vseh skrivnosti se ve samo to, da bo ena prvih skrivnosti, da se bo na prostoru, kjer se je na Crnici prikazala Marija in kjer se sedaj nahaja kip Marije, pojavil znak, ki bo neuničljiv, ki ne bo delo človeških rok, ki bo trajen in bo dokazl, da se tu prikazuje Marija. Prav tako je napovedano, da bo v času uresničitve te skrivnosti po vsem svetu ozdravelo precej bolnikov. Marija je po vidkinji že kmalu ob začetku prikazovanj vnaprej napovedala, da bo enemu izmed otrok, ki je bil tedaj brez polovice noge, ponovno zrasla noga.

Ali so prikazovanja resnična?

Ves čas so se pojavljali tudi dvomi, ali so prikazovanja resnična. Kako, da vidci niso šli v samostan? Kako, da ne živijo skromno? Če so domači frančiškani in duhovniki prikazovanja podpirali, je krajevni škof prikazovanjem vedno nasprotoval.

Prikazovanjem je Vatikan naklonjen. Papež Janez Pavel II. je dejal, da bi rad spovedoval v Medjugorju. Avgusta 2002 je bila s strani poljskih romarjev izročena patru Jozu Zovku listina, v katerem se je tedanji papež Janez Pavel II. zahvalil patru Jozu Zovku za vsako besedo, za vsako delo, za vsako molitev, za vsako katehezo, za vsako žrtev, ki jo je naredil, ko je poučeval romarje. Junija 2008 je papež Benedikt XVI. na trgu svetega Petra v Rimu blagoslovi Marijin kip iz Medjugorja.

Množica romarjev in sadovi kažejo na deblo, ki raste in ga ni mogoče ustaviti. Previdnost glede dogajanja je v vsakem primeru na mestu. Ker so vidci še živi, ker smo še vedno v čakanju razpleta skrivnosti, je do končnega odgovora še dolga pot. Vatikan je letos spomladi napovedal, da bo ustanovil komisijo, ki bo preverila trditve, da se v Medžugorju v Bosni in Hercegovini redno prikazuje Marija.

Sadovi Medjugorja kažejo na prenovo Cerkve

Sadov Medjugorja ni možno tajiti. Prav zaradi Medjugorja so nastale različne molitvene skupine po svetu in tudi Sloveniji. Slovenska Prenova v duhu se svojemu nastanku lahko zahvali prav Medjugorju. Marsikateri duhovnik je v Medjugorju našel svoj poklic, tudi nekateri slovenski.

Tu so ljudje, ki so v Medjugorju našli smisel življenja, ki so našli svoj notranji mir in odgovore na svoja življenjska vprašanja. Tu so telesna ozdravljenja. Pred leti je v Medjugorje prišla žena iz Koreje, ki je imela bolnega sina, ki ni mogel hoditi in je bil na vozičku. Žena je hodila iz Crnice na Križevac, molila in prosila za sina, da bi ozdravel,da ne gre toliko časa domov, dokler sin ne ozdravi. In tako gre nekoč na Križevac, in spozna, da je vseeno preveč zahtevna do Boga, ko ga neprestano moleduje, naj ozdravi sina. Takoj se vrne v svoj apartma, kjer vidi, da se nekaj dogaja. Sin je ozdravel in je začel hoditi brez pomoči vozička. Žena se je vrnila domov in ko je naslednjič prišla v Medjugorje , je dala na Crnici v zahvalo postaviti kip Marije. To je premičen velik kip pred katerim ljudje molijo. Nahaja se na istem mestu, kjer so bila prva prikazovanja in kjer se bo pojavilo znamenje, o katerem govori ena izmed skrivnosti.

Marijinim prikazovanjem v taki obliki še nismo bili priče. Odločitev za poglobitev krščanskega življenje je na vsakem posamezniku. Sporočila niso nekaj novega, kar Cerkev ne bi že do sedaj učila. Vendar to, kar se dogaja v Medjugorje ljudi nagovarja.  Sporočila Cerkvi dajejo nov zagon in novo notranjo moč, dajejo upanje, da rožni venec prinaša odgovor na vsa vprašanja sveta, saj post in molitev zmagujeta tudi vojno. Tako za vprašanje terorizma, kot tudi odnosa z islamom. Če je Bog Izraelce 40 let vodil po puščavi v obljubljeno deželo, Medjugorje po Mariji že 29 let vodi svet v duhovno prenovo.