Kraljica miru: na premieri slovenskega filma več kot šestnajst tisoč gledalcev

27. decembra zvečer ob 20.00 smo se lepo usedli pred ekrane računalnikov in si ogledali premiero slovenskega igrano-dokumentarnega filma Kraljica miru.

Šestnajst tisoč!

Šestnajst tisoč se nas je zbralo. Samo na premieri! To je gotovo rekord v slovenskem merilu. Saj vemo, da so k temu pripomogle karantena, zaprtost kinodvoran za fizični ogled filmov, ter posledična udobnost “prihoda” na ogled filma. Pa vseeno! Več kot šestnajst tisoč gledalcev si je samo premierno ogledalo film. Marsikaterega slovenskega filma si ne ogleda toliko ljudi niti v vsem času njegovega predvajanja (glej seznam najbolj gledanih slovenskih filmov).

Film bo na sporedu še 6.1.2021 ob 20.00 na spletni strani filma.

Čestitke ekipi ustvarjalcev v okrilju Studia Siposh, predvsem Davidu Sipošu, producentu in so-režiserju, Vidu Planincu, scenaristu in so-režiserju, ter Timu Žibratu, skladatelju, ustvarjalcu glasbe.

Vsebina

Vsebina igranega dela filma, ki prikazuje pot Božje matere Marije – božično dogajanje, se lepo prepleta s pričevanji ljudi, ki se jih je Marija na Kureščku dotaknila. Celotna pričevanja poslušajte tukaj.

Svetišče na Kureščku

Obenem pa spoznamo nenavadno in pretresljivo zgodbo očeta Franca Špeliča, partizana, komunista in povojnega oficirja, ki se je – po bratovi zaslugi (odlično prikazano v filmu: brat mu je, preden sta se sredi vojne vihre poslovila, povedal, da Bog je, kar si je mladenič za vedno zapomnil) – vrnil k veri ter po smrti žene postal duhovnik in zaslužen za obnovo svetišča na Kureščku.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.

France Špelič

Ko se je namreč 10. februarja 1990 skupaj z dvema duhovnikoma in nekaj laiki odpravil prvič na Kurešček in so tam darovali sveto mašo na ruševinah v zunanji kapeli, je imel prvo videnje Kraljice miru. Marija mu je med drugim dejala: “To bo milostni kraj, kraj ozdravljanja dušnih bolezni in ran. Kdor se bo na tem kraju z vero zatekel v moje in Sinovo Srce, bo ozdravljen in deležen miru, ki ga lahko dajo samo nebesa.”

Začela se je obnova cerkve, ki je bila dokončana avgusta 1992. Nekdaj pozabljen in zapuščen kraj je zopet postal kraj molitve in svetišče, kjer Marija izpolnjuje svojo obljubo: “Na tem kraju bom delila mir.”

Več o očetu Francu Špeliču

Intervju prof. Alojza Rebule s Francem Špeličem

Kdo vse je to financiral?

Film je nastal pod okriljem Svetišča Kraljice miru Kurešček, župnije Ig in s podporo donatorjev, delno pa je bil film podprt prek platforme za zbiranje sredstev.

Vse brez javnih sredstev in brez jamranja, da se v teh časih filmov v Sloveniji ne da snemati.

Vam je bil film všeč? Podprite krščansko filmsko produkcijo

Pravzaprav je Kraljica miru letos že druga premiera filma iz Studia Siposh. Prvi je bil Tihi večeri, dokumentarni film o Francu Ksaverju Mešku. Več o filmu

Odmevi na Facebooku

Mojca Nuč: Hvala in še enkrat hvala, Studio Siposh, za tako lepo darilo ob prazniku svete Družine. Se bo film dalo še kje videti za vse tiste, ki si ga včeraj niso uspeli pogledat?

Tomaž Ovsenik: David, odličen film! Zelo prefinjeno sta povezala vzporednici s Herodom in preganjanjem na naših tleh.

Urška Vrbovšek: Čudovit film ste ustvarili. Čeprav Kurešček že dolgo poznam, je s tem filmom dobil v meni prav posebno mesto.

Ivica Merlak: Še ena mojstrovina Studia Siposh. Hvala vsem ustvarjalcem. Čudovit film, ki se dotakne duše in srca. Igrani in dokumentarni del se zelo lepo prepletata. Na Kureščku pri Kraljici miru človek najde mir, tudi jaz.

Zanimivosti

V igranem delu filma Jožef in Marija govorita hebrejsko, kar daje po našem mnenju veliko dodano vrednost. Vredno kompliciranja. In zlahka potegnemo vzporednico s Kristusovim pasijonom, kjer je Jezus sicer govoril aramejsko.

V filmu je bil lepo predstavljen tudi sv. Jožef, ki so ga prikazali kot voditelja, moža, očeta, ki je takrat, ko je bilo treba, naredil to, kar je bilo treba. Vse zaradi tega, ker je bil poslušen Božji besedi – v sanjah. Papež Frančišek je pred kratkim razglasil leto 2021 za leto sv. Jožefa. Naj bo lik sv. Jožefa navdih slovenskim fantom in možem!

Jezus novorojenček, je bil v filmu takoj po rojstvu prikazan zelo nazorno in realistično. Še z dobro vidnimi ostanki devetmesečnega plavanja v Mariji. Nič romantičnega olepševanja. Hvala za realnost.

Vir: spletna stran filma Kraljica miru

Foto: spletna stran filma