Nehajmo že biti otročji

edvard zitnikSlovenska televizija nam je 20. januarja neposredno prenašala inavguracijo (prisego) 45. predsednika ZDA Donalda Trumpa. Prvič smo lahko v celoti spremljali spektakel ob prisegi predsednika najmočnejše države na svetu. Številni smo s ponosom spremljali dogajanje, še posebno zato ker je 45. predsednika spremljala njegova žena Slovenka Melanija Trump.

Z velikim veseljem so inavguracijo spremljali meščani in krajani Sevnice. Žal pa ni bilo tako povsod po Sloveniji, kot pa se sicer veselimo ob zmagah naših športnikov. In tako je prav.

A na koncu bo pomembno, ali bomo prvo damo ZDA imeli za zvezdo, ki nas lahko popelje navzgor ali pa bomo še naprej nad njo vihali nosove. In tako prepustili sosedom Hrvatom in drugim evropskim državam, da bodo izkoristili to, da je prva dama v Beli hiši Evropejka in naše politike z nami vred, kot že tolikokrat, poslali v prvi razred narodove zavesti in diplomacije.

Prav zanimivo je, da se slovenski mediji niso kritično odzvali nad poročanje dopisnika TV Slovenije g. Žitnika, ko je takoj po volitvah v ZDA in neuradnih rezultatih na televiziji poročal, da je za predsednika ZDA zmagal Donald Trump ter v isti sapi z vsem žarom klical na pomoč čudež, da bi vendarle zmagala Hillary Clinton. Seveda tega čudeža ni bilo in tudi ne opravičila dopisnika, ki je s samim načinom poročanja presegel novinarsko etiko. Kako bo po vsem tem g. Žitnik, stopil pred zakonca Trump in ju poprosil za intervju?

Žal se ne zavedamo, da vsaka tendenciozna propaganda negativno vpliva na našo zunanjo podobo ter posledično tudi na odnos tujih vlagateljev v naše gospodarstvo. Nehajmo že biti nevoščljivi Ameriki in njeni moči. Amerika je in bo še vedno najmočnejša država na svetu. Starejši se še spominjamo UNRA paketov, ki so nam jih iz ZDA pošiljali po drugi sv. vojni. To je bila pomoč za preživetje številnih narodov, tudi nas Slovencev, za kar smo lahko še vedno hvaležni ZDA. Seveda smo lahko tudi kritični do njihove politike, a naj bo le ta stvarna in argumentirana.