Nečlovek, kdo bo tebe ljubil …

vrhovno sodisceHodnik pred ambulanto. Nabito poln mamic in bodočih mamic. Soparno. Zatohlo. Glasen pogovor dveh mamic. Obe drugič noseči. Izobraženi. Tipični predstavnici mlajše generacije slovenskega višjega srednjega razreda. V ničemer socialno deprivilegirani. S cinično distanco se nazadnje lotita še aktualnega slovenskega “družbeno-ekonomskega” stanja in vzrokov zanj. Povzetek stanja je plehek, aroganten, ciničen, perverzen, …, beda od bede za univerzitetno izobraženi osebi. Ostali bolj ali manj poslušamo, vsak zatopljen v svoje misli. Sledi njuna analiza vzrokov. Dominantnejša sogovornica zelo glasno in jasno artikulira mentalno matrico slovenskega mainstreama: “Janša je vsega kriv! Janez Janša je NEČLOVEK! Saj bi šla v parlament in na tega Janšo vrgla bombo. Pa ni “vredno”, da bi šla zaradi “tistega” (stvora) v zapor.” Vse tiho. Nihče niti ne trzne. Nihče ne trzne niti potem, ko spregovori do tedaj med njimi skriti drugi nečlovek in jih vse vpraša, ali se ne bojijo, da bo mogoče nekoč nekdo njihove otroke obravnaval ne kot človeka, niti kot žival, temveč kot nečloveka. Tihi bes in užaljenost bruhata skozi njuno mimiko. Nekdo se upa javno zoperstaviti nadčloveški krvavo rdeči matrici. Tišina in vidno nelagodje tihe večine. Nobenega očesnega stika. Vsi moramo še naprej dihati isti svinčeno težak in zatohel zrak. Nečlovek je očitno prisoten tudi v tem majhnem hodniku. Nevarno je spregovoriti in zaradi tega postati tudi sam nečlovek.(Trbovlje, maja 2014)

Ni šlo za pogovor dveh napol dementnih udbovcev ali likvidatorjev. Gre za miselnost novega rodu, ki že ima v svojih rokah družbeno moč in bo krojil naše usode in usode naših otrok. Ne gre tudi za nobeni ekstremistki, temveč za povsem normalni, v ničemer izstopajoči, pripadnici slovenskega srednjega razreda. Že neštetokrat sem, sicer v ne tako izrecno artikulirani obliki, zaznal dogmo: “Kdorkoli se upre eliti, je nečlovek.” Janez Janša je v tem kontekstu zgolj simptom hude kronične bolezni duha na Slovenskem. Bistvo problema je, da je delovanje slovenske družbe prežeto s takšno miselnostjo. Iz tega izhaja še večji problem s katerim se bomo morali v bodočnosti soočiti: “Nevarnost zapora je edina ovira, da se “neljudi” ne odstranjuje skupnosti.« Ko nekoč ne bo več te grožnje, bo  tej deželi tejzačelo pustošiti dolga leta pitano Zlo. Temelj vsake skupnosti mora biti, da nikogar ne smemo dojemati, kaj šele obravnavati, kot Nečloveka. Lahko se kregamo, sovražimo, tožimo, lahko se celo vojskujemo, nikoli, ampak resnično nikoli ne smemo prav nobenega človeka obravnavati kot Nečloveka.

Aktualni pravosodni minister je na dnevih pravosodja izjavil, »da se je treba zoperstaviti skrajni politizaciji prava, ki širi prepričanje, da so eni bolj enaki kot drugi, in, da je prav pravo tisto, ki je namenjeno zaščiti šibkejšega, a tega vedno ne opravi najbolje.” Na žalost ni imanentna lastnost in namen prava ter pravosodnega sistema, da ščiti šibkejše, saj najmočnejši vedno ustvarjajo in izvršujejo pravo, zato je logično, da pravo deluje v skladu z njihovimi interesi. Najšibkejšim ni dana ta sreča, oziroma ko začnejo sprejemati in udejanjati pravo v skladu s svojimi interesi, niso več najšibkejši. Ravno zaradi tega so v vsaki družbi tudi pred pravom vedno nekateri »bolj enaki kot drugi«. Problem pa nastane v mejnih družbah in mejnih pravnih državah, kjer elita pozabi, da je imanentno civilizacijsko poslanstvo prava, da omejuje njeno premoč v družbi. Pravna država se ne dokazuje skozi (samo-)prepričevanje o svoji skoraj polbožanski pravičnosti, temveč s tem, da se njeni akterji zavedajo in borijo z vedno prisotno skušnjavo, da ne omejujejo premoči najmočnejših v družbi, kar vodi v postopno poseganje v temeljne človekove pravice in svoboščine sodržavljanov. Upam, da bodo ustavni sodniki v prihodnjih dneh imeli prej navedeno v mislih, ko bodo odločali o brutalno-vulgarni zlorabi premoči najmočnejših v slovenski družbi, ko so vodji največje opozicijske stranke onemogočili izvrševanje poslanskega mandata.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.