Naskok na Rotovž

Do lokalnih volitev je še teden dni, a glede na rezultate anket se zdi, da je v večjih mestih vse bolj ali manj odločeno. Tudi v Ljubljani se zdi, da zmage sedanjemu županu ne more vzeti nihče. Hkrati pa se zdi, da bo najpomembnejši premik od sedanjega absolutističnega modela vladanja vendarle dosežen – županova lista bržčas ne bo ponovno dobila večine sedežev v mestnem svetu. A ne prehitevajmo dogodkov, vrnimo se raje v sedanjost, v predvolilni čas.

A v Ljubljani še kdo da?

Že nekaj časa je očitno, da se večina strank počuti nelagodno in ne ve, kaj narediti. Vse do predvolilne kampanje so dajale vtis, da so sprijaznjene s porazom v županski tekmi, še zlasti vladne stranke, ki se niso zmogle odločiti niti, ali sploh nastopiti z lastnim kandidatom. Tudi slika v pomladnih strankah ni bila dosti spodbudnejša, še zlasti je bodlo v oči mečkanje SDS, kjer se je dolgo šepetalo o dveh moških kandidatih, na koncu pa je v tekmo vstopila nekdanja ministrica za zdravje. Po mnenju nekaterih političnih analitikov je bil menda to znak predaje, saj po Viki Potočnik in Danici Simšič ženske kar nekaj prihodnjih volitev nimajo pravih možnosti za zmago.

Sam se s to tezo ne strinjam. Mislim, da so vsaj nekatere od strank in list ponudile spodobne kandidate. Vse verjetno ne računajo resno na zmago v županski tekmi, zato pa toliko več stavijo na uspeh na volitvah v mestni svet. Le-ta je v normalnih mestih pravzaprav ključni vzvod nadzora, ki skrbi, da župana v želji po čim večji učinkovitosti ne odnese predaleč.

Naj mi bralci ne zamerijo politične nekorektnosti, a pri oceni list in strank se bom omejil le na najpomembnejše.

LDS

Liberalna demokracija si je izbrala najlažjo pot. V županski tekmi so podprli sedanjega župana in verjetno računajo, da bo to stranki prineslo kak dodaten glas. Lista sama ni posebej razburljiva, tako, da sta jo sicer na zadnjih mestih okrepila kar oba aktualna ministra. Kot rečeno, LDS si je izbrala najlažjo pot, kar ni ravno odlika ambicioznih.

SD

Socialni demokrati so bili med vsemi strankami v najtežjem položaju. Največja stranka v državi, iz katere prihaja tudi premier, bi rada imela več besede tudi v prestolnici, a zdi se, da ne vedo, ali nastopati proti županu ali z njim. Odločitev je bila težka tudi zaradi neenotnega mnenja v stranki – tako je denimo očitno, da se premier Pahor izrazito nerad kaže v županovi družbi, medtem ko predsednica mestnega odbora dr. Tekavčičeva redno niha med kritiko in osladnimi slavospevi Jankoviću. Težave zaradi strankine neodločnosti je na koncu razrešil kar sam župan, ki je ponudbo za skupen nastop na volitvah skorajda prezirljivo zavrnil. Nato so se v SD vendarle odločili nastopiti s svojo kandidatko, predsednico mestnega odbora dr.Tekavčičevo, kar je nekoliko nenavadno, saj prav ona nekajkrat javno pozvala k podpori vladnih strank sedanjemu županu. Tudi lista SD podobno kot pri LDS ni prav nič pretresljiva, kar je še en pokazatelj ne ravno ambicioznega vzdušja v njenem ljubljanskem odboru – verjetno bo pred naslednjimi volitvami potreben podoben rez, kot so ga pred meseci izvedli v SDS.

Zares

V Zares so prijetno presenetili. Z dr. Milanom Hosto, verjetno najbolj up-to-date kandidatom za župana. Gre za izrazito urbanega kandidata, z modernimi evropskimi pogledi na življenje v mestu. Dr. Hosta je kandidat, ki bi s spretno kampanjo lahko premagal Zorana Jankovića, žal pa se je znašel na napačnem mestu in ob napačnem času. Skoraj vse je naredil prav – predstavil je soliden program, pohvalil je županovo učinkovitost in ostro kritiziral njegov način dela. A kaj, ko je njegova stranka s svojo povezanostjo z županovimi posli nepravo okolje zanj. Dr. Hosta bi lahko zmagal, a kot kandidat civilne družbe, katerega prepoznavnost bi bilo potrebno začeti graditi vsaj pol leta pred volitvami. Tudi Zaresovo listo kandidatov za mestni svet tepe pomanjkanje znanih kandidatov, a to je med vsakokratnimi vladnimi strankami tako ali tako večen problem.

Zeleni

Medtem, ko so Zeleni Slovenije na državni ravni že dolgo bolj ali manj ex-stranka, se Mihi Jazbinšku vsakič znova uspe prebiti v mestni svet. Že res, da le z enim glasom, ki pa je bil še zlasti v zadnjem mandatu zlata vreden. Jazbinšek je bil namreč največkrat edina prava opozicija mestnemu kupčkanju, kar mu je na tokratnih volitvah prineslo tudi podporo ljubljanskih civilnih iniciativ. Kot kaže, se mu je takšna drža obrestovala, saj ga ankete na županskih volitvah postavljajo ob bok kandidatkam SD, NSi in SDS.

NSi

Za Novo Slovenijo so tokratne volitve pomembna priprava za prihodnje državnozborske volitve, na katerih se želi vrniti v parlament. Čeprav so tudi na NSi leteli očitki, da je z žensko kandidatko že vnaprej priznala poraz, gre vendarle za nekdanjo ministrico in torej za strankino težkokategornico. Pravilnost izbire se kaže tudi v tem, da ankete Kucler-Dolinarjevi kažejo bistveno več glasov, kot se obetajo listi za mestni svet. Le-ta je sicer, kar se teže imen tiče, nekje na ravni SD in Zares, kar je glede na to, da gre vendarle za nekdanjo vladno stranko, morda majhno razočaranje.

SDS

Slovenski demokrati so gotovo v tokratne volitve v prestolnici vložili največ. Pa ne toliko zaradi kandidatov za županjo in mestne svetnike, kot zaradi radikalne prevetritve strankinega mestnega odbora. Rez, ki ga je SDS naredila s prejšnjo mestno garnituro, je v novejši slovenski politiki nekaj novega. Ne le, da je stranka v prve vrste v prestolnici imenovala ekipo samih nekdanjih ministrov, temveč je iz političnega življenja odstranila skoraj vso bivšo mestno ekipo. S tem je SDS pokazala, da je (končno) dojela, da je tudi vodenje prestolnice prvorazredna politična prioriteta. S tem, da sedanjih svetnikov ni niti na nižjih mestih na listi, pa je SDS tudi priznala, da je izrazito nezadovoljna z njihovim dosedanjim delom in (ne)uspehi, po besedah dobro obveščenih pa predvsem s preveliko kooperativnostjo pri nekaterih županovih poslih. Tudi izbiro Mazej-Kukovičeve za župansko kandidatko so nekateri komentatorji pospremili z besedami o vnaprejšnji vdaji, kar potrjujejo tudi nekatere ankete, ki ji dajejo manj glasov, kot strankini listi. Verjetno pa bolj kot spol na to vpliva njen umirjen nastop, saj je tudi v kritikah sedanjega župana bistveno manj ostra od Kucler-Dolinarjeve, Jazbinška in na trenutke celo od dr. Hoste.

LZJ

O županovi listi je škoda besed. Imena in priimki, ki na županov ukaz pritiskajo na tipke.

Foto: Wikipedia