Mošeja v Logu pod Mangartom

Janez Mihovec – Mošeja v Logu pod Mangartom

Dolina Koritnice je bila v začetku 20. stoletju pravzaprav pozabljena in “Bogu za hrbtom”. Preko prelaza Predel je sicer vodila pot na Koroško, a cesta v mirnih časih ni bila bogvekaj pomembna. Vse se je spremenilo v letu 1915, ko je v času 1. svetovne vojne nastala Soška fronta.

Italijanska vojska je na vse kriplje poizkušala prodreti skozi gorovje proti Dunaju, Avstrijska vojska, je enako zagreto, to preprečevala.  Predel je bil kar naenkrat eden najpomembnejših ciljev. Bosna in Hercegovina je bila v tem času del Habsburškega imperija in del njene vojske so bile tudi muslimanske enote.

Frontna črta je v severnem Posočju slonela na obrambi Rombona. Zadnja varna točka je bila v trdnjavi Kluže, potem pa se je po prepadnih pobočjih mimo kote 1313 in kasarne na višini cca 1800 metrov frontna črta vlekla preko samega vrha. Italijani so bili vkopani na bližnji Čukli. Kdor je kdaj doživel nevihte in videl snežno odejo v teh krajih, mu je lahko hitro jasno, da nikomur ni bilo lahko.

Za svoj dušni blagor so muslimani v Logu pod Mangartom, v neposredni bližini vojaškega pokopališča, leta 1916 zgradili mošejo. Po koncu vojne so v te kraje prišli Italijani in od mošeje ni ostal kamen na kamnu. Ostali pa so številni muslimanski grobovi na pokopališču. Pred nekaj leti so krščanske oznake zamenjali z muslimanskimi. Pravzaprav škoda, da se mošeja ni ohranila. Vsekakor bi bila kot npr. Cerkev v Javorci, spomenik klanju izpred stoletja, pa tudi bratstvu med vojaki, ki so se skupaj bojevali in umirali na fronti.

V teh časih je bil Islam še drugačen. Morda ne dosti drugačen od krščanstva, kateremu tudi ni pripisovati posebne miroljubnosti. Dandanes je žal drugače. Glavno vlogo je prevzel salafizem in vrag je snedel šalo. Tako za muslimane, kot za vse druge.