Nadškofa s kričanjem kletvic in polivanjem napadle homoseksualne aktivistke

Pred dvema tednoma je skupina napol golih radikalnih feministk šokirala svet, ko je s kričanjem kletvic in polivanjem z vodo, na univerzi v Bruslju napadla  bruseljskega nadškofa  André-Joseph Léonarda  na predavanju o zakonski zvezi in to z namenom, da ga utiša pri njegovi obrambi svetosti zakonske zveze.

Napad so izvedle štiri ženske, ki so predstavljale homoseksualno skupino radikalnih feministk FEMEN, ki so bile popisane z različnimi  slogani, kot so »moje telo moja pravica«, ter so nosile znak »stop homofobija«. Da bi povečale žalitev, so za vodo uporabile posode, ki se navadno uporabljajo v Lurdu in so v obliki podobe Naše Gospe. Trajalo je nekaj minut, preden so napadalke uspeli odstraniti. Po trditvah skupine FEMEN je bil napad spodbujen kot posledica intervjuja pred mesecem dni, ko je nadškof Leonard izjavil, da katoličanom, ki padejo v homoseksualna dejanja svetuje spolno vzdržnost, tako kot se to pričakuje tudi od vseh ostalih samskih oseb.

Nadškof se je na napad odzval tako, da je sklonil glavo in se potopil v molitev. Ko so napadalke uspeli odstraniti, je nadškof vzel eno od posod z vodo, ki so bile v obliki podobe Naše Gospe, ter jo poljubil v spravo za greh in odpuščanje.

André-Joseph Léonard  je bil v nadškofa Bruslja imenovan v začetku leta 2010. Velja za osebo, katerega teološka vizija je v liniji s prejšnjim papežem Benediktom XVI. Nasledil je kardinala Godfried Danneelsa, ki se je upokojil  in ki velja za enega najbolj liberalnih škofov v Evropi.

Že leta 2007 je bil Leonard kot škof v Namuru obtožen kaznivega dejanja na osnovi Belgijskega antirasističnega zakona, ko je homoseksualna dejanja poimenoval “abnormalna”.  Leta 2008 je bil na sodišču oproščen homofobnih obtožb. Ponovno je napad doživel leta 2010, ko je moški v katedrali v njegov obraz zagnal pito. Leta 2011 se je nekaj podobnega zgodilo na univerzi blizu Bruslja, ko je prav tako moški zagnal v njegov obraz pito.

Konzervativna in neprofitna politična zagovorniška skupina CatholicVote, ki izhaja iz ZDA, je v zvezi s tem v teh dneh sprožila internetno kampanijo podpore nadškofu. Cilj kampanije je sporočiti nadškofu Bruslja, da Američani in ljudje iz drugod po svetu stojijo skupaj z njim, da molijo z njim, ter da so povezani z njim v odločitvi, da bi branili institucijo poroke ne glede na ceno, ki jo je potrebno za to plačati.

Link na internetno peticijo podpore nadškofu Bruslja s strani organizacije CatholicVote se nahaja tukaj.