Na okrogli mizi Radia Ognjišče tudi proti nasilju na ulici

Avtor: Alen Salihović. Vir: Radio Ognjišče. Na okrogli mizi Radia Ognjiče o odgovornem državljanstvu v sklopu praznovanja 18. obletnice so se sodelujoči zavzeli tudi proti nasilju na ulici.

Državna sekretarka Brezigarjeva je na okrogli mizi Veren državljan – odgovoren katoličan, ki so jo v dvorani Zavoda sv. Stanislava pripravili ob 18-letnici Radia Ognjišče, poudarila, da je pravica do združevanja in izražanja svojih mnenj ustavna pravica. Problem pa po njenem mnenju nastane, če pri protestih pride do nasilja, “ker takrat ni argumentov, takrat govorijo emocije”. Rešitev po njenem mnenju ni nasilje, ampak pogovor.

Za Cerarja je razumljivo, da se ljudje v tem času napotijo tudi na ulico in javno izrazijo svojo bolečino, ne smemo pa podpreti in spodbujati nasilnega izražanja mnenj, “kajti nasilje rodi nasilje in ni v ničemer konstruktivno”. Po njegovem mnenju so protesti krik obupa ljudi, ker čutijo ne samo materialno ampak tudi duhovno krizo. Kot je prepričan Cerar, sta na strani aktualne politike velika odgovornost in breme, da končno sliši ta krik obupa ljudi.

Antropolog Jože Ramovš je ob tem omenil “vzgojne zablode” 20. stoletja, zlasti njegove druge polovice, ki so povozile vzgojo za človečnost, za žrtvovanje in za sprejemanje stisk v življenju. Vsa Evropa je po njegovih besedah tako razvajena, da nihče ne bo hotel “zategovati pasu”, čeprav je to nujno.

Psihoterapevt Bogdan Žorž je nedavne proteste primerjal z demonstracijami pred osamosvojitvijo Slovenije. Takrat je bila po njegovih besedah prebrana majniška deklaracija in tako jasno predstavljena vizija, ki jo je ulica podprla ter spodbudila tudi politike, da so stopili skupaj. “V današnjih demonstracijah ne vidim tega,” je dejal Žorž, ki v njih vidi upor in dejanje obupa.

Cerar pa nasprotno meni, da je vizija demonstrantov zelo preprosta – želijo pošteno politiko, saj ne prenašajo tega, da se od državljanov zahtevata varčevanje in poštenost, tisti, ki državo vodijo, pa sebi in ljudem okoli sebe omogočajo neupravičeno bogatenje.

……

Vir: Radio Ognjišče