Na Kongresnem trgu se sušijo platane

Z območja parka na Kongresnem trgu je bilo v času gradnje garažne hiše odstranjenih najmanj pet platan, zaradi podsekanih korenin se pred očmi obiskovalcev sušita najmanj dve platani častitljive starosti.

/ … /

Za uničenje dreves, ki so kar sedemdeset let krasila prestolnico, seveda ne bo nihče odgovarjal, saj se vedno lahko najdejo priročni izgovori. Župan Janković se je že izgovoril na njihovo starost, kar je sicer le deloma res. Tudi tako stare platane bi še vedno lahko krasile mestni park, a le v primeru, če jim v njihovi častitljivi starosti ne bi uničili korenin. Na to je opozoril zlasti Jože Strgar, nekdanji ljubljanski župan, ki se je kot diplomirani inženir agronomije desetletja ukvarjals parkovnimi nasadi dreves in trajnic ter obenem napisal številne priročnike. Že kmalu potem, ko je opazil, da so bile platanam na območju parka Zvezda posekane korenine, je na to opozoril s številnimi pismi bralcev v dnevnem časopisju, a žal brezuspešno: »Vedel sem, da bodo po takšnem posegu le še životarile, kar se potrjuje s sušenjem.

Platane so sicer zaradi svoje trpežnosti zelo primerne za mesta, prav zaradi njihove prvovrstnosti se je zanje odločil tudi arhitekt JožePlečnik, ki jepred sedemdesetimi leti odstranil nekdanji nasad kostanjev. A vse ima svojo mejo. V zadnjem času so vedno manj odporne proti škodljivcem, če pa jim pri tej starosti še podsekaš korenine, kot se je to zgodilo v zadnjih dveh letih gradnje, jim zadaš hudo rano.« Z izginjanjem ostarelih platan pa je seveda po prepričanju Jožeta Strgarja v svoji pojavnosti temeljito ranjen in grobo načet tudi Kongresni trg in tako tudi po prenovi ostaja brez koncepta.

Več: Reporter