Možina, ki se drzne povabiti Leljaka in ga celo braniti na sodišču, je mnogim trn v peti

Roman Leljak in dr. Jože Možina Foto: Printscreen MMC RTV SLOKonec junija 2015 je Jože Možina v oddaji intervju gostil Romana Leljaka. Posnetek pogovora (TUKAJ) se nahaja v arhivu MMC RTV Slovenija. Do posnetka lahko dostopamo, če se pred tem registriramo kot uporabnik. Kar velja narediti, ker si s tem zagotovimo prost dostop do vseh oddaj, ki si jih morda nekoč želimo ogledati.

Roman Leljak, za mnoge kontroverzni raziskovalec naše polpretekle zgodovine, v oddaji razbija mit o nedotakljivosti Službe državne varnosti oz. Udbe – tajne politične policije komunističnega režima, ki je dejansko vladala bivši državi, ustanavljala podjetja, trgovala z devizami in po navodilih politike tudi ubijala. Že nekaj let sistematično pregleduje arhivsko gradivo in rekonstruira umore, ki jih je Udba izvajala v tujini in sicer še v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Nenazadnje je o tem pričal pred preiskovalci v Avstriji in Nemčiji, kjer potekajo odmevne preiskave.

Kako je Možina rešil Leljaka na sodišču

Roman Leljak Foto: Printscreen MMC RTV SLO»Pritožba ima prav, da je Jože Možina, slovenski zgodovinar, sociolog, novinar in televizijec, v mandatu 2006–2010 direktor Televizije Slovenija, prej pa novinar notranjepolitične redakcije TVS, oseba, kateri je toženec upravičeno zaupal in mu verjel, da razpolaga z informacijami, ki mu jih je posredoval,« je zapisala v obrazložitve sodbe višja sodnica Majda Lušina, predsednica senata višjega sodišča, v katerem sta sodelovala še višja sodnica Irena Veter kot poročevalka in višji sodnik Zvone Strajnar kot član.

Tako se je na višjem sodišču končala pritožba Romana Leljaka na sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča. Naj bralce spomnimo, sodni postopek, ki je potekal pred ljubljanskim okrožnim sodiščem, je sprožila nekdanja odgovorna urednica TV Slovenija Kseniji Horvat Petrovčič. Njo naj bi namreč Leljak omenjal na seji parlamentarne komisije za človekove pravice, ko je obravnavala udbovske umore. Povedal je, da je želel dokument, ki naj bi bil pomemben za razjasnitev umora Stjepana Crnogorca, ki ga je leta 1972 zagrešila SDV, predložiti v oddaji Tarča, vendar mu to ni bilo dovoljeno, ker je tisti dan Horvatovo poklical Janez Zemljarič in so se tam dogovarjali, kako, na kakšen način.

Roman Leljak je bil na višjem sodišču oproščen, Ksenija Horvat Petrovčič pa je morala plačali 2336 evrov sodnih stroškov. Takšen razlet je omogočil MM, ki ga je Jože Možina poslal Leljaku po končani oddaji Tarča.  V SMM je Možina zapisal: »Off info. Na dan Tarče je Zemljarič po telefonu govoril z urednico TVS Ksenijo Horvat Petrovčič. To je dober podatek za (o)dvisno novinarstvo …« Možina je kot priča na sodišču potrdil, da je Leljaku res poslal to sporočilo, ker je menil, da gre za pomembno informacijo za naravo dela na nacionalni televiziji in za neodvisno novinarstvo.

Vir: MMC RTV SLO