Möderndorfer: “Črn dan za državni zbor in demokracijo”; Tanko: “Vodja PS določil datum in lokacijo preiskave”

POROČILO Z NOVINARSKE KONFERENCE PS PS. “Danes je za državni zbor in za demokracijo, za vse člane državnega zbora ponovno nastopil zelo črn dan. Ker so se tisti, ki vlečejo te niti, odločili, da bodo ponovno preiskovali poslance Pozitivne Slovenije,” je na novinarski konferenci dejal Jani Möderndorfer. Očitno je, da SDS “v sklopu svoje moči, z instrumentalizacijo policije, izvaja politični pritisk na opozicijo, ker je dala podpise za referendum”.

Jani Möderndorfer je potrdil, da so kriminalisti pri šestih poslancih PS preiskovali pristnost podpisov pod zahtevo za referendum o zakonu o državnem holdingu. Kriminalisti so preiskovali podpis Matjaža Zanoškarja, Gašparja Gašparja Mišiča, Romana Jakiča, Mitja Meršola, Jerka Čehovina in Petra Vilfana.

Vodja poslancev PS meni, da je vse to sramotno in nedopustno. Sprašuje pa se tudi, koliko časa bo to še trajalo. Obenem je pojasnil, da se že pripravlja ovadbo zaradi krive ovadbe.

Po besedah Möderndorferja bi moral minister za notranje zadeve Vinko Gorenak odstopiti, “ker je več kot jasno, da instrumentalizira z vsemi sredstvi, ki jih ima na razpolago in da izvaja politični pritisk”. Zato Möderndorfer predsednika vlade Janeza Janšo poziva, naj Gorenaka zamenja, “da čim prej spravimo pod preprogo to sramoto, ki se je zgodila”. Minister Gorenak po njegovih besedah “zelo rad pove, da ima pravico vse vedeti, vendar da ni uporabljal in da ni usmerjal”.

Janija Möderndorferja zanima, kdo stoji za vsem tem, sprašuje pa se tudi, “kaj je naslednje dejanje, naj gremo vsi poslanci ven iz državnega zbora, naj opozicija preneha delovati v državi”. “Ali je koalicija samozadostna in lahko stoji v tej državi in samoobvladuje in dela, kar želi,” se sprašuje Möderndorfer.

Zgodba o skeniranih podpisih začela s pojavljanjem nekaterih informacij na spletnih portalih, nato pa je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko na kolegiju predsednika DZ predlagal “sramotni sklep”, da bi se podpisi poslancev preverili na nacionalnem forenzičnem laboratoriju. Sklep ni bil sprejet, takoj za tem pa se je zgodila anonimna prijava in kriminalisti so preverili podpis poslanke PS Melite Župevc, je spomnil vodja poslanske skupine PS. Potem, ko je forenzična preiskava pokazala, da je poslankin podpis pravi, pa je zgodba ni končana, pravi Möderndorfer.

Dan po tem, ko premier pove, da so skenirani podpisi ostali pometeni pod preprogo in gredo v pozabo, pa se ponovno zgodi nadaljevanje zgodbe, je še dejal Möderndorfer.

Vir: Pozitivna Slovenija

IZJAVA ZA JAVNOST PS SDS. Vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer je sam določil datum in lokacijo kriminalistične preiskave, očitno z določenim namenom.

Včeraj je v Državnem zboru potekala kriminalistična preiskava, kjer so pri šestih poslancih Pozitivne Slovenije preiskovali pristnost podpisov pod zahtevo za referendum o zakonu o državnem holdingu. Glede omenjene preiskave je vodja Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer dejal, da se je SDS po njegovem odločila, da bo “v sklopu svoje moči, z instrumentalizacijo policije, izvajala politični pritisk na opozicijo, ker je dala podpise za referendum.”

V izjavi za medije pa je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko omenjene navedbe zavrnil, rekoč, da se z omenjeno preiskavo v SDS ne ukvarjamo. “Do nadaljnje preiskave verodostojnosti podpisa je prišlo prek anonimne prijave, pri čemer je policija opravila svoje delo in torej ne gre za nobeno instrumentalizacijo policije,” je dejal vodja PS SDS Jože Tanko.

Ob tem je tudi posebej poudaril, da je tokratna preiskava potekala na neobičajen način, saj je vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer bil naprošen, da določi datum in uro preiskave. “Odločil se je za čas med sejo Državnega zbora, kar je povzročilo določene zaplete,” je dejal Jože Tanko ter pri tem poudaril, da je o načinu, kako je do preiskave prišlo, vodje poslanskih skupin seznanil predsednik Državnega zbora. Ob tem je Tanko izrazil mnenje, da je “neobičajno, da se preiskava opravi na tak benevolenten način, s tako ugodno ponudbo, da si izbereš, kdaj boš preiskovan. Če bi bila odredba dana, bi še razumel reakcije, ker pa se je vodja Pozitivne Slovenije sam odločil za to, se je očitno odločil z nekim namenom,” je dejal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Hkrati pa je po besedah Jožeta Tanka vodja poslanske skupine Pozitivna Slovenija imel možnost, da bi se odločil za kriminalistično preiskavo na drugi lokaciji in ne v Državnem zboru, “ampak očitno je ocenil, da je za ta postopek najprimernejši Državni zbor.”  Ob tem je Jože Tanko izrazil pričakovanje, da bodo tudi drugi vodje poslanskih skupin v podobnih primerih imeli na izbiro, kdaj bodo kriminalistom omogočili preiskave. Po njegovem mnenju pa bi verjetno veljalo tudi določiti pravila glede dela kriminalistov v Državnem zboru, pri čemer pa so bili prvi standardi ravnanja postavljeni že v preteklem mandatu.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je v izjavi za medije tudi ponovno zavrnil očitke, da naj bi za anonimno prijavo stala SDS. Spomnil je, da so prve zapise o drugačnih podpisih objavili mediji, sam pa je kot vodja poslanske skupine koalicijske partnerje opozoril na ta problem ter predlagal, da bi se opravile preiskave, vendar pa takšen sklep ni bil sprejet. Ob tem je Tanko ponovno poudaril, da sta bili obe preiskavi glede podpisov izvedeni na podlagi anonimnih prijav.

Služba za odnose z javnostmi SDS

Foto: Aleš Čerin