Močne padavine, mraz in možnost poplav

Vremenoslovci za danes napovedujejo še lepo vreme, oblačnost pa se bo od zahoda razširila nad vso državo. Danes bo še vroče, za ponedeljek zjutraj pa napovedujejo hude ohladitve – zjutraj bo od 10 – 14 °C.

Nevihte, nalivi, toča, veter

Po poročanju Agencije RS za okolje bodo padavine ponoči zajele vso državo, vmes bodo tudi nevihte in močnejši nalivi. Jutri bo deževno in občutno hladneje. Meja sneženja se bo prehodno spustila do okoli 1200 m nadmorske višine. Zapihal bo severni veter, na Primorskem zmerna burja. Zjutraj bodo temperature od 10 do 14, na Primorskem okoli 17, čez dan pa od 5 do 12, ob morju do 15 stopinj C.

Vremenoslovci opozarjajo, da bodo v nedeljo popoldne in zvečer v zahodni Sloveniji možne močnejše nevihte z nalivi, močnimi sunki vetra. Lokalno se lahko pojavi tudi toča.

V drugi polovici noči na ponedeljek bodo nevihte z nalivi zajele osrednjo Slovenijo ter se v ponedeljek razširile nad vso državo. Na severozahodu države bo padlo več kot 120 litrov dežja na kvadratni meter, drugod pa od 40 do 70 litrov na kvadratni meter.

V ponedeljek jesenska obleka in obutev

Na Časnik.si vam za jutri priporočamo toplejšo obleko in dobro obutev. Pri tako hitrih spremembah vremena so možni hudi prehladi.

Do torka zjutraj pa bodo padavine večinoma ponehale. Čez dan se bo v zahodnih in deloma osrednjih krajih delno zjasnilo. Topleje bo. Na Primorskem bo še pihala burja, drugod okrepljen severni veter. V sredo bo sončno, zjutraj bo po nižinah megla ali nizka oblačnost.

Možnost (zaenkrat le manjših) razlivanj

Ponoči z nedelje na ponedeljek in jutri bodo reke v večjem delu Slovenije naraščale. Danes zvečer in v prvem delu noči na ponedeljek bodo ob nevihtah najprej začele naraščati manjše reke in potoki v zahodni in deloma v osrednji Sloveniji, sprva predvsem v slovenski Istri in v Posočju.

V drugem delu noči in v ponedeljek zjutraj bodo močneje narasle reke v zgornjem toku Save, reke v predalpskem svetu Julijskih Alp, manjše reke in potoki v osrednji Sloveniji. Jutri čez dan bodo naraščale reke povsod po državi. Pretoki predvsem manjših rek in hudournikov lahko dosežejo velike letne pretoke. Na izpostavljenih mestih so možna razlivanja.

Hidroalarm 18. in 19. september 2011 (Vir: ARSO)

Plimovanje morja bo danes nekoliko povišano.

Vir: ARSO

Foto: Aleš Čerin