Kolikor dni so žabe pred sv. Jurijem regljale, toliko dni po sv. Juriju bodo molčale

Danes goduje sveti Jurij, mučenec, rojen verjetno leta 303 našega štetja. O njem ne vemo nič zanesljivega, vendar je redkokateri svetnik obdan s toliko legendami kot prav ta mučenec iz Kapadokije, to je iz današnje Turčije. Podoba svetega Jurija, ki sedi na konju in se bojuje z zmajem, sodi med najbolj znane upodobitve v krščanstvu. Sveti Jurij je visoko, tik pod vrhom priljubljenosti v Sloveniji, gledano po številu cerkva in kapel, ki jih ima v seznamu RKC. Najbolj priljubljen svetnik je Sveti Miklavž, ki sicer nastopa pod dvema imenoma in ima 122 cerkva. Jurij jih pa ima 82.

Utrinek: Po vročini velika možnost toče

Na spletni strani Neurje.si, opozarjajo na možnosti toče večjih dimenzij. Slovenija je razdeljena na pol. Takole pravijo na Agenciji republike Slovenije za okolje (ARSO): “Zvečer in v prvem del noči bodo predvsem v vzhodnem delu … Beri dalje

Močne padavine, mraz in možnost poplav

Danes bo še vroče, za ponedeljek zjutraj pa napovedujejo hude ohladitve – zjutraj bo od 10 – 14 °C. Možne so hude nevihte in lokalno tudi tudi toča. Na zahodu bo padlo več kot 120 litrov dežja na kvadratni meter. Toplo se oblecite.