MnenjeMeter: Bi morala tudi LDS zapustiti vlado?

LDS je premierju Pahorju predlagala oblikovanje nove vlade levega trojčka. Drugače kot Zares v LDS niso postavljali ultimatov, morda zato, da bi si lahko pustili odprto možnost ostati v vladi.

Vlado Miheljak: Ideja o rekonstrukciji vlade je bila dobra, saj vlada s Pahorjem na čelu ne more preživeti oziroma bo do konca mandata vegetirala. Premier ni vzpostavil avtoritete niti v koaliciji, kaj šele v javnosti. Predčasne volitve niso dobra rešitev, ker imamo parlament, ki normalno sprejema zakonodajo. Torej imamo politično in ne parlamentarno krizo. V svetu so znani primeri uspešnih manjšinskih vlad, ki so včasih bolj učinkovitejše kot koalicijske. ……. V LDS verjetno računajo na to, da se bodo v vladi z zasedbo novih ministrskih mest javnomnenjsko okrepili. A če vlada nima ugleda, lahko večje število ministrov pomeni še večje breme. V Zares so vsaj pol leta prepozno zapustili koalicijo, zato koalicijo zapuščajo kot veliki poraženci in ne kot moralni zmagovalci.

Matej Makarovič: LDS je v težavah, ki se odražajo tudi v nedoslednostih med dramatičnimi napovedmi, ali celo ultimati na eni strani in vztrajanjem v vladi na drugi. Po eni strani namreč vztrajanje v nepriljubljeni vladi škodi strankini javni podobi, po drugi strani pa ima interesno omrežje, ki stoji za LDS, vitalen interes, da stranka ostane na oblasti. …… Kombinacija SD, ki brani svojega premierja, Zares, ki se boji izpada iz parlamenta, in LDS, ki se iz interesnih razlogov težko odreče oblasti, bo zato za vsako ceno delovala proti predčasnim volitvam, pa naj bo vlada v se še takšnih težavah. Vsaj to jih združuje ne glede na medsebojne razlike. Tudi ostajanje Gantarja na čelu parlamenta pa zelo jasno kaže, da je treba razpad koalicije razumeti bolj kot predstavo za javnost, saj bo tudi Zares v veliki meri ohranila bistvene vzvode oblasti.

Več: MnenjeMeter