Mnenja z mero

Knjiga Mnenja z mero Foto: Aleš Čerin
Knjiga Mnenja z mero, foto: Aleš Čerin

„Mnenja z mero“ so prva knjiga, ki jo v javnosti predstavlja spletni medij Časnik.si. Nastal je ob četrti obletnici obstoja spletnega portala z namenom, da bi bralcem podal presek štirih let dogajanja in sprememb na slovenski politični in družbeni sceni. V 373 straneh je tako zbranih nekaj več kot 70 kolumn izpod peresa 50 avtorjev, ki so s Časnikom.si začeli sodelovati v različnih obdobjih.

Urednik zbirke Mnenja z mero Aleš Maver, ki je tudi urednik spletnega portala Časnik.si, da je v zbirki zaslediti tri vodila in vrednotne usmeritve, ki so primarnega pomena za sam portal. Maver govori o katoliški, konservativni in klasično liberalni usmeritvi. Pri čemer pomeni konservativnost dediščino izkušenj, ki izhajajo iz časov uveljavljanja slovenskega naroda kot samostojnega subjetka in ki so bile v „prevladujoči povojni politični mitologiji“ potisnjene v ozadje. Podobno velja za postavko „katolištva“, ki je po mnenju Mavra v glavah številnih kot „družbeni nebodigatreba številka ena“ še danes. Usmerjenost v klasični liberalizem pa je posledica pomanjkanja pravega vsebinskega liberalizma v slovenski družbi.

Izbor besedil za knjigo Mnenja z mero je imel svojo bazo v tekstih, ki jih je spletni portal objavil od ustanovitve, večji poudarek pa je bil posvečen tekstom, ki so nastali v zadnjih dveh letih. Vsebinsko so kolumne razdeljene v tri sklope: najobsežnejši je tisti, ki obravnava politiko v najširšem smislu. Tukaj boste našli razmišljanja na teme, ki so v zadnjih letih najbolj razvnemale slovensko politično in gospodarsko javnost, pa tudi ocene družbenih dogajanj in fenomenov zadnjih let. Poseben razdelek je posvečen tudi razmišljanjem o Cerkvi na Slovenskem in o njeni umeščenosti v današnji čas. Zadnji sklop je nazadnje posvečen kolumnam, ki imajo za rdečo nit analizo dogajanja in posledic dogodkov v polpretekli zgodovini. Ta razmišljanja so po mnenju urednikov zbirke so posledica nujnosti slovesa od modelov, „ki nosijo pečat povojnega političnega in idejnega ravnovesja in so nastali zaradi hude hipoteke druge svetovne vojne in spremljajoče revolucije“.

Besedilo je naprej izšlo v Reporterju. Knjigo Mnenja z mero lahko naročite na povezavi.