Mladi bodo lažje vstopali na trg dela

Matej Cepin, direktor Socialne akademijeMatej Cepin je direktor Socialne akademije, ki v Sloveniji in tudi širše že 12 let deluje na področju aktivnega in odgovornega državljanstva. Z njim smo se pogovarjali o njihovem novem projektu Inkubator 4.0.

Kaj je Inkubator 4.0?

Projekt, katerega namen je pomagati mladim, da bodo bolje pripravljeni na vstop na trg dela. Je inkubator, v katerem mladi spoznavajo svoje močne točke in razvijajo svoj edinstven prispevek k družbi, projekt pa jih podpira z mentorstvom in usposabljanjem.

Zakaj ideja in realizacija ravno take vrste projekta?

Ker se svet dela močno spreminja in ker izobraževalne institucije v teh razmerah svojega dela pri mnogih mladih ne opravijo dovolj dobro. Tudi nasveti staršev pogosto ne delujejo. Mladi se morajo v spremenjenih razmerah, ki jih prinaša četrta industrijska revolucija, pogosto znajti sami. Zato tudi dodatek 4.0.

Katere spremembe pa prinaša četrta industrijska revolucija?

Gre za tehnološko revolucijo, ki jo najbolj zaznamujejo mobilne komunikacije, internet na vsakem koraku, robotizacija, masovni podatki in podobne iznajdbe. Te pa niso spremenile samo sveta dela inženirjev ampak prav vseh. Veliko več je s.p.-jev, dela od koder koli, trg se globalizira, podjetja se manjšajo, zaposluje se na podlagi edinstvenih veščin in ne toliko na podlagi izobrazbe …

In kaj lahko mlada oseba pričakujejo od projekta?

Da se bo nekdo ukvarjal prav z njo osebno – in ji pomagal odkriti, kje najti presek med tistim, kar jo veseli, kar prinaša dovolj denarja za dostojno življenje in kjer bo lahko s svojimi talenti edinstveno prispevala k družbi.

Termini uvodnih usposabljanj:

Ljubljana, ponedeljek in torek, 30. – 31. januar, od 9h do 17h.

Ljubljana, štirje četrtki, začenši 9. februarja, vsakokrat od 17h do 21h.

Maribor, 24. – 25. januar, od 9h do 17h.

Kako pa se to zgodi?

V treh stopnjah. Po vstopu v projekt se udeležijo 16-urne delavnice z naslovom Moj korak naprej, na kateri spoznajo trg dela in pobrskajo po sebi z namenom iskanja svojih močnih točk in ključnih kompetenc. S tem vstopijo v »skupnost« projekta in odprejo se jim mnoga vrata – ponudba različnih modulov, ki jih izberejo skladno z njihovim profilom: kako upravljati s svojim časom, kako razviti poslovni model, računalniško oblikovanje, reševanje konfliktov na delovnem mestu … na voljo bo več 10 vsebin po vsej Slovneiji. Tako spoznajo tudi druge mlade, s katerimi v 3. Fazi (inkubator) lahko razvijajo lastno idejo ali pa obiskujejo podjetja.

Podobni programi v Sloveniji že obstajajo. V čem je Inkubator 4.0 drugačen?

Večina drugih programov, ne pa vsi, se osredotoča ali na to, kako naj mlada oseba pove delodajalcu, da je kul, ali pa pretežno na razvoj poslovnih idej. Inkubator 4.0 pa je drugačen po tem, da je glavni poudarek na osebnostni rasti za vstop na trg dela. Zato tudi sprejmemo vsako mlado osebo, ki aktivno išče zaposlitev ali je v zadnjem letniku izobraževanja. Ne sprejemamo na podlagi kakovosti ideje.

inkubator banner1 (1)V eni od faz Inkubatorja ponujate mladim tudi mentorstvo. Kdo so mentorji?

Mentorji bodo predvsem podjetniki, ki so mnoge od stvari, s katerimi se srečujejo mladi, že izkusili na lastni koži. Pri tem se močno zanašamo tudi na Časnikov Poslovni klub »Z mero«, ki je tudi partner pri projektu.

K projektu vabite mlade. Pa vabite tudi mentorje?

Seveda! Vsakdo je dobrodošel. Pišite na [email protected] in v sporočilu pripišite, da gre za ponudbo za mentorja v Inkubatorju 4.0.

Je Inkubator namenjen bolj družboslovno ali naravoslovno naravnanim iskalcem prve zaposlitve?

Obojim. Potrebne kompetence enih in drugih se seveda nekoliko razlikujejo, vendar imata obe skupini profilov v svetu 4.0 več skupnega, kot si mislimo!

Bo projekt ponujal tudi konkretno sodelovanje z delodajalci?

Seveda! Mladi bodo imeli že v drugi fazi, ki bo imela naslov Kako preživeti v svetu 4.0? priložnost izbrati določene module, na katerih bodo prišli tudi v stik z delodajalci. Najbolj izrazito pa bo to v tretji fazi, v inkubatorju, ko bodo deležni njihovega mentorstva in tudi obiskovali podjetja.

Za konec … sporočilo za mlade, ki še oklevajo pri svoji odločitvi: biti ali ne biti del prve generacije Inkubatorja 4.0.

Čas je najdragocenejša vrlina in dobro razmislite, komu ali čemu ga boste namenili. Ena od prednosti projekta proti drugim je ta, da lahko v spremenjenih razmerah posameznik tudi kadar koli odneha. Poskusiti se vsekakor splača!

Matej, hvala za pogovor.

Predstavitev projekta v video posnetku z uvodnega dogodka: