Memorial za vse žrtve nasilja v tržaški Rižarni

Foto: Novi glas.
Foto: Novi glas.

4. aprila 1945 so v nacističnem taborišču Rižarna v Trstu ubili in kremirali novinarja in demokrata Jožeta Golca in druge. Doslej (morda načrtno) zamolčanih žrtev, v glavnem demokratov, večinoma Slovencev, pa tudi Hrvatov, Italijanov, Judov in drugih, so se prvič spomnili v memorialu v soboto pred Belo nedeljo, ki so se ga udeležili tudi nekateri preživeli taboriščniki.

Pred spomenikom na dvorišču nekdanjega taborišča je nekaj uvodnim besedam sledila zbranost, polaganje cvetja in molitev za pomorjene, ki jo je vodil vojaški vikar v Slovenski vojski msgr. dr. Jože Plut. Zapeli so Fantje izpod Grmade. V dvoranici nad pisarno hišnika Rižarne je sledil pogovor, ki je vodil Ivo Jevnikar, časnikar, ki je raziskoval njihovo usodo.

Dr. Plut je v nagovoru dejal: “Če naj kakšen človek ostane v trajnem spominu naroda, naj bo to človek, ki se je prizadeval: – za blagor vseh ne glede na vero ali kakršnoloki prepričanje: – za demokaracijo in ne totalitarizem ideologij; – za pravice narodov in manjšin in ne za brezčutnost internacionalizmov. Resnica, pisano z velikim R, danes govori tudi o človeku z imenom Jože in priimkom Golec, o človeku z imenom Rafael in priimkom Požar in mnogimi drugimi z imenom priimkom, z datumom rojstva, s starši, z dostojanstvom, temeljnimi in neodtujljivimi pravicami, tudi pravico do dobrega imena, groba in spominjanja. Govorimo o človeku, govorimo o ljudeh!”

Vir: katoliska-cerkev.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.