Mednarodna raziskava Odnosi med skupinami – pri nas o levici in desnici

Skupina glasnih, vendar mirnih protestnikov“Vsak od nas pripada kaki skupini ljudi v družbi. Skupine se včasih sprejo med seboj, ali pa so sprte zaradi preteklih dogodkov. V naši družbi se že nekaj časa uporablja ločevanje političnih skupin na levico in desnico. Levica in desnica, kakorkoli ju že opredelimo, si pogosto nasprotujeta: definicija družine, odnos do katoliške Cerkve, problem poravnave povojnih krivic, odnos do preteklega režima, pokop žrtev ali vprašanje nestrpnosti. Obe skupini sta najbrž doživeli veliko slabih izkušenj in krivic druga od druge.”

Prof. dr. Robert Enright, University of Wisconsin in izr. prof. dr. Tomaž Erzar s Teološke fakultete Univerze v Ljubljani sta nosilca mednarodne raziskave Odnosi med skupinami, ki se prične z uvodnim pojasnilom. Avtorji želijo s pomočjo te raziskave bolje razumeti, kako se osebna prepričanja odražajo na ravni skupin. Anketa je osnovana za preučevanje odnosov med rasnimi skupinami (v ZDA oz. Južni Afriki), v Sloveniji (in na Tajvanu) pa bo uporabljena za politične skupine.

Avtorji spodbujajo vsakogar, ki se lahko najde v eni od obeh skupin v raziskavi, da anketo izpolni (vzame približno 25 minut) in tudi posreduje povezavo še komu, ki bi jo bil pripravljen izpolniti. Anketa je anonimna, program 1ka, ki jo podpira, namreč ne omogoča sledenja IP naslovom.

Raziskava je dosegljiva na povezavi.