Karel Erjavec, ali so bili vaš stari oče, njegov brat in vaš stric »sodelavci fašizma in nacizma«

O 1.000 evrov povprečne pokojnine, ki jo je obljubljal Karl Erjavec, ni ne duha ne sluha.
O 1.000 evrov povprečne pokojnine, ki jo je obljubljal Karl Erjavec, ni ne duha ne sluha.

Spoštovani g. Karel Erjavec, dovolite mi, da kar javno nadaljujeva dialog, ki ga nisva zaključila poleti leta 2005. Takrat sem pripravljal besedilo o usodi treh vaših bližnjih sorodnikov, ki so jih umorili partizani. Gre za vašega starega očeta Karla, njegovega brata Franca in Karlovega sina, vašega strica Karla. Besedilo je leta 2005 izšlo v knjigi S spravno ljubeznijo iz rdeče ledene dobe. Prilagam ga v priponki.

Pisal sem tudi vam, ker sem želel zvedeti vaše mnenje o usodi prednikov. Odgovora ni bilo in v knjigi sem zapisal:

»Med vnuki Karla Erjavca je tudi Karel Erjavec, ta hip slovenski obrambni minister. Prosil smo ga za izjavo o družinski usodi, vendar zaradi mnogih obveznosti ni ujel roka oddaje besedila.«

Zdaj pa prebiram vaše predvolilne izjave v kampanji za predsednika DESUS. Poudarili ste tudi, da je »stranka DeSUS ideološka stranka tudi zato, ker brani pridobitve narodno osvobodilne borbe in, ker nikoli ne bomo dovolili, da bi se spreminjala zgodovina v tem smislu, da so sodelavci fašizma in nacizma odigrali pozitivno vlogo v drugi svetovni vojni

Karel Erjavec, ali ta vaš zelo ideološki pogled na zgodovino pomeni, da so bili vaš stari oče, njegov brat in vaš stric »sodelavci fašizma in nacizma«?

Ali pa so bili  žrtve vojnega zločina, ki so ga zagrešili »sodelavci stalinizma«? Ali je njihovim otrokom R Slovenija upravičeno priznala pravice po Zakonu o popravi krivic, tudi vašemu očetu?

Ali je bil vaš stric Frenk, po vaše »sodelavec nacizma in fašizma«, ki je kot domobranec izkopal posmrtne ostanke umorjenega očeta in njegovega brata,  po drugi svetovni vojni dovolj kaznovan? Za svojega očeta ste izjavili: »Oče je šel kot ekonomski emigrant v Belgijo.« 

Naj  k temu dodam tole vprašanje: ali   je človek, ki zaradi umora očeta noče služiti v Jugoslovanski ljudski armadi in raje ilegalno pobegne v tujino ter ustvari družino v Belgiji, dezerter ali mogoče že blizu vašim »sodelavcem fašizma in nacizma«?

Ker gre za pomembne opredelitve v procesu slovenskega spraševanja vesti, vas prosim za odgovore, za katere leta 2005 niste imeli časa.