Med begunci z ravnine Ninive: Biti kristjani tukaj je mučeništvo

kristjani bliznji vzhodV begunskih taboriščih je mnogo kristjanov, ki niso izgubili upanja. Čeprav sta minili že dve leti, odkar so jih džihadisti tako imenovane Islamske države pregnali z ravnine Ninive v Iraku. V teh dneh jih je v imenu dobrodelne fundacije ‘Santina onlus’ obiskal msgr. Luigi Ginami.

»Biti kristjani tukaj je mučeništvo«

Za Radio Vatikan je spregovoril o dogodkih, ki so se v Mosulu in na ravnini Ninive odvili pred dvema letoma. Med 6. in 8. avgustom leta 2014 so številni kristjani pobegnili, ker je beg predstavljal edino rešitev pred smrtjo. Mnogi med njimi še danes tako živijo v begunskih taboriščih. »Biti kristjani tukaj je resnično zahtevno, je mučeništvo: pomeni zaradi Jezusovega imena popolnoma spremeniti svoje življenje, pomeni zbežati.« Msgr. Ginami se spominja svojega pogovora z nekim mladim fantom, ki je bil žrtev izgona in ki se je iz oči v oči srečal z džihadisti, iz oči v oči se je srečal s smrtjo. Ta mu je med drugim povedal zgodbo o dveh ostarelih kristjanih iz Mosula z junaško vero, ki sta morala zapustiti dom po tem, ko so večkrat od njiju zahtevali, da se spreobrneta, a sta vedno zavrnila. Gre za močna pričevanja, ki dajejo misliti vernikom v Evropi in na Zahodu, kjer je biti kristjani veliko enostavneje. Medtem ko so »barve« kristjanov v Iraku, na meji s Sirijo in Turčijo, nedaleč od Irana, »revščina, beda in preganjanja«.

»Kadar sem slaboten, takrat sem močan«

Vse to seveda občutijo tudi župnije in duhovniki na ravnini Ninive. Medtem ko sami živijo v velikem pomanjkanju, si prizadevajo begunskim družinam prinašati pomoč in tolažbo, jim biti blizu. Mnogi stanovanjski kontejnerji so bili postavljeni prav na župnijskih zemljiščih. Strah je v tistih krajih stalno prisoten, tako imenovana Islamska država je oddaljena le 45 minut vožnje z avtom. V takšni situaciji, ko je v neposredni bližini nekdo, ki razmišlja drugače, ki nas želi uničiti, msgr. Ginamiju prihajajo na misel pomenljive besede apostola Pavla: »Kadar sem slaboten, takrat sem močan.«

Vir: Radio Vatikan.