Makarovič in Vehovar o politični pobudi SDS

Avtor: Uroš Kokošar. Vir: Siol. Makarovič: “Ideja za sistemske spremembe je vsekakor zelo na mestu, saj je edino v smeri sistemskih sprememb mogoče iskati rešitve. Ker ne bodo po nekakšnem čudežu kar od nekod prišle nove in boljše politične elite namesto obstoječih, je treba za začetek institucionalno ureditev korigirati tako, da bo mogoč boljši nadzor nad obstoječimi elitami in zagotavljanje njihove odgovornosti, hkrati pa tudi zagotoviti ustrezno odprtost za vključevanje morebitnih novih akterjev. Sicer pa razumem predlagano bolj kot izhodišče za razpravo, skozi katero se lahko predloge še precej dodela.”

“Razmišljanja o sistemskih spremembah pri SDS niso nekaj novega, zahteve protestnikov pa jih postavljajo v novo luč. Zelo narobe bi bilo, če bi o zamenjavah županov ali poslancev odločala številčnost ali celo nasilnost protestov – v ta namen je treba razviti nove institucionalne poti. Protesti so prišli kot dobrodošlo opozorilo, da so take nove institucionalne poti očitno potrebne.”

Vehovar: “S tem (op. veliko koalicijo) namreč ne odstranite vzrokov sistemske korupcije. Ključ do rešitve naših težav pa je obračun s sistemsko korupcijo. Velika koalicija bi v zdajšnjem primeru praktično vsebovala vse ključne akterje, ki so dejansko sodelovali pri vzpostavitvi sistemske korupcije. Sem tudi proti predčasnim volitvam, ker enostavno ni nobene alternative. Vlada bi po mojem mnenju morala vztrajati, predvsem pa ohraniti mirno kri.”

Vir: Siol