J. Janša: V Majniški deklaraciji 2014 besede pomenijo tisto, kar so (foto)

DSC_0097 (Medium)V Ljubljani se je na Prešernovem trgu v podporo tretji Majniški deklaraciji 2014, zbralo več tisoč ljudi. Trg je bil poln, v zraku so vihrale slovenske in evropske zastave, na stopnicah cerkve Marijinega oznanjenja se je zvrstilo precej govornikov iz mednarodne politike, slovenske politike in predstavnikov civilne družbe.

Pesnik Tone Kuntner je – tako kot pred petindvajsetimi leti Tone Pavček – prebral besedilo Deklaracije, ki ugotavlja slabo stanje v državi (” Priče smo materialni stiski stotisočev državljanov, izseljevanju mladih in sposobnih ljudi, ki v Sloveniji ne vidijo prihodnosti, nesposobnosti oblasti za reševanje gospodarskih in socialnih vprašanj, vedno novim davkom ter brezglavemu zadolževanju sedanjih in prihodnjih rodov, …”) ugotavlja, da “smo Slovenci sposobni delati drugače in doseči več, kar nas obvezuje, da v jasni obliki izrečemo svojo voljo, iz katere sledijo dejanja v prihodnost in da pride čas, ko ni več časa za oklevanje” in da želimo živeti drugače (“v suvereni, demokratični, v Evropski uniji in Severnoatlantskem zavezništvu povezani ter gospodarsko uspešni državi slovenskega naroda, ki je utemeljena na spoštovanju človekovega dostojanstva, človekovih pravic in svoboščin ter na vladavini prava, ki spoštuje življenje, podpira družino, materinstvo in očetovstvo ter skrbi, da bodo mladi imeli v njej perspektivo, ki je odprta za iskanje zgodovinske resnice, očiščena ostankov totalitarnega režima, zavezana spravi, medsebojnemu razumevanju in sodelovanju, …”). Celotno besedilo Majniške deklaracije 2014, kjer jo lahko tudi podpišete.

Poudarki iz govorov

Damir Črnčec, Društvo Evropska Slovenija: “Mladi ostanite v Sloveniji. Slovenija je naša skupna domovina. Evropska pot je edina prava pot. Čas je za prebujeno in prerojeno Slovenijo.”

Aleš Primc, Civilna iniciativa za družino in pravice otrok: “Dajmo družino in življenje v središče! To pričakujemo tudi od Evropske unije. Naj bo Evropska unija znana po tem, da spoštuje življenje in družino.”

Ivan Štuhec, Zbor za republiko je podal svetopisemsko zgodbo o lepi Suzani, dveh sodnikih in o Danijelovi sodbi (Dan 13,1–64) in jo navezal na sodbo slovenskega sodstva v zadevi Patria, ki izraža nezaupanje v slovenski sodni sistem. Pozval je k oblikovanju sodnega sistema, ki bi mu bilo mogoče zaupati.

Mitja Štular, Civilna družba za pravično Slovenijo: “Razočaran sem, ker ni razmisleka in zdrave pameti, a stopimo skupaj in združimo napore, potisnimo nepomembno vstran. Naj Majniška deklaracija združuje.”

Lucija, učenka: “Rodila sem se 10 let po drugi Majniški deklaraciji. V šoli se nismo učili o njej. 18. maja 2014 pa se je začela nova, sodobna in vsem prijazna evropska Slovenija.”

Joseph Daul, predsednik Evropske ljudske stranke je povedal, da je bila Slovenija v času ko jo je vodil Janez Janša, v letu 2008, vzor novim članicam EU. Povedal je, da je Janša svoj mandat zaključil z gospodarsko rastjo, uravnoteženim proračunom, nizkim dolgom in najnižjo brezposelnostjo, ter stranke članice Evropske ljudske stranke pozval naj se pred volitvami združijo.

Milan Zver, SDS: “Vabim vas, da oblikujemo čustven odnos z domovino. Želim, da svojo hišo končno postavimo v normalno krajino.”

Mikulaš Dzurinda, predsednik Centra za evropske študije Wilfried Martens in bivši predsednik Slovaške vlade: “Če me že ljudje zamenjujejo (Slovaki – Sl0venci, opomba avtorja), naj me s Slovenci. Nič boljšega se ni moglo zgoditi Slovaški, kot vstop v EU. In s Slovenijo je prav tako. Ko gledamo Ukrajino danes, smo lahko srečni, da pripadamo zahodu. Slovenija zmore več, a potrebuje dobrega predsednika vlade.”

Lojze Peterle, evropski poslanec: “Nisem računal, da bom Majniško deklaracijo podpisoval dvakrat. Dela nismo uspeli dokončati. Sedaj je Slovenija v “leru”. Rad bi doživel čas, ko mi ne bi bilo treba več poslušati parol proti kapitalizmu in da ne bi več obenem pošiljali otrok v Nemčijo, tako kot za časa Jugoslavije. Na vseh volitvah bomo letos zmagali.”

Aleš Hojs, Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve: “Dve tretjini časa nas vodijo ljudje, ki so bili proti osamosvojitvi. Slovenijo smo gradili s srcem, čas je, da jo začnemo upravljati z razumom.”

Janez Janša, predsednik SDS: “Sanj ni mogoče prepovedati, zatreti in zapreti, čeprav so nam ob osamosvojitvi povedali, da bodo trajale le en dan. Glave obračajo proti Moskvi in mahajo z zastavami z rdečo zvezdo. Ivan Borštnar, praporščak JLA, ko je prišel z Roške je povedal s pesnikom: “Jaz bratje pa vem za domovino.” On je takrat vedel, da je prišel zadnji čas, da je prišel čas, ki kliče. Danes je razočaran. Naj mu pokažemo, da nima prav. Dobra prihodnost in pravičnost prideta z roko v roki. Dobra prihodnost mora biti za vse. Nihče ne sme biti izločen. V Majniški deklaraciji besede pomenijo tisto kar so. To pomeni, da z njo mislimo resno. Prvi korak k njeni uresničitvi je danes, drugi bo na evropskih volitvah, tretji na referendumu, četrti na državnih volitvah, peti pa jeseni na županskih, ko bo na ljubljanskem gradu zaplapolala slovenska zastava.”

Foto: Aleš Čerin