M. Tomšič, Reporter: Vlada se je ‘izkazala’…

… z dajatvami

Vlada Alenke Bratušek se je v minulem letu delovanja uspela izogniti prihodu trojke mednarodnih posojilodajalcev, v čemer politični analitik Samo Uhan vidi enega njenih bistvenih dosedanjih uspehov. Analitik Matevž Tomšič medtem ocenjuje, da se je vlada “izkazala” zlasti z vedno novimi dajatvami, ki jih je nalagala državljanom in gospodarstvu.

Ekonomski kazalniki bolj spodbudni, državljani bolj obdavčeni

Uhan je v pogovoru za STA med uspehi vlade izpostavil bolj spodbudne ekonomske kazalnike. Spomnil je, da je statistični urad nedavno sporočil, da se je v zadnji četrtini prejšnjega leta pojavila celo gospodarska rast, zaradi česar je bil tudi na letni ravni padec gospodarske aktivnosti bistveno manjši, kot sta sprva napovedovala Urad za makroekonomske analize in razvoj ter Evropska komisija.

Ta uspešen in spodbuden kazalec je po oceni Uhana lahko tudi podlaga za prihodnost. Gospodarsko dejavnost bo zelo verjetno mogoče zasnovati v bolj normalnih in ne čisto kriznih okvirih, je pojasnil.

Tudi dejstvo, da se je vlada uspela izogniti prihodu t. i. trojke, je po njegovih besedah uspeh. Kot je opozoril, je namreč koncept delovanja trojke pokazal, “kako lahko v nekem trenutku v ospredje stopijo popolnoma drugi mehanizmi, ki z razumevanjem demokracije nimajo prav nikakršne zveze”. To je Evropa zdaj spoznala tudi sama, kar pa še ne pomeni, da se je temu tudi odrekla, je poudaril Uhan.

Medtem je Tomšič bolj kritičen do dosežkov vlade. Kot pravi, je vladna koalicija namreč napovedala korenite spremembe na bolje in marsikaj se je res spremenilo, vendar po njegovi oceni ne na bolje. Vlada se je še najbolj, kot je dejal, “izkazala” z nalaganjem vedno novih dajatev tako državljanom kot podjetjem, kot je zvišanje DDV, pa tudi predvideni nepremičninski davek in ostali ukrepi, ki so bili po njegovih besedah vsi namenjeni zlasti polnjenju proračuna.

Nič pa ni bilo storjenega v smislu racionalizacije delovanja države in povečanju učinkovitosti javnega sektorja, je v pogovoru za STA dejal Tomšič. Po njegovi oceni vlada očitno “predvsem ščiti interese svoje volilne baze, ki je najbolj zasidrana ravno v tem javnem sektorju”.

Prav tako po njegovi oceni premierka Alenka Bratušek ni izpolnila napovedi o bolj prijaznem odnosu vlade do javnosti. Opozoril je na postopke zoper predstavnike medijev in civilne družbe, ki so v javnosti kritično ocenjevali delo vlade, in izpostavil kazensko preiskavo zoper nekatere člane Zbora za republiko, ki je po njegovi oceni “eden najbolj škandaloznih primerov”.

Več lahko preberete v Reporterju.