M. Miklavčič, Zarečeno: Hvaležnost

Pravzaprav je z mojo hvaležnostjo križ. Stvari, za katere sem hvaležna že zarana, ko vstanem, so tako vsakdanje, da bi se mogoče kdo celo nasmehnil, če bi jih zapisala.

Konec koncev sem hvaležna tudi in predvsem za preizkušnje in polena pod nogami. Če ne bi bilo enega in drugega, danes ne bi bila to, kar sem.

Hvaležna sem tudi, da so mi sojenice dodelile ščepec zdrave pameti in ključ, s pomočjo katerega je moja buča ”zaklenjena” pred različnimi čudaki, ki mnogim sodržavljanom perejo glave.

Strašno bi bila vesela, hvaležna pa sploh, če bi – končno že- začeli gledati naprej in ne nazaj. Poln kufr imam zvezd, bivše Juge, socializma, lenobe in ostale navlake, s katero se smešimo pred svetom – sebi pa kopljemo jamo, iz katere še sto let ne bo moč zlesti.

Zelo bi bila hvaležna, če bi še za tega življenja dočakala vlado, ki bi bila opravilno sposobna in bi znala zavihati rokave. Hvaležna bi bila tudi, če bi se našel kdo in nakladače, bedake, goljufe, lažnivce, izkoriščevalce in intrigante in ostalo škodljivo robo naložil v raketo in jih poslal na XX planet na koncu Mlečne ceste.

Zelo bi bila hvaležna, če bi se ljudje pričeli zavedati, da nam ”zasvinjana in nepospravljena” narava povzroča enake ali celo hujše težave kot zasvinjano, zanemarjeno stanovanje. Tisti, ki si je pred dnevi ogledal ”vsebino” zamašenih vodotokov, ve, o čem govorim.

Ne vem sicer, če tisti, ki prihajajo na moje literarne večere, tole berejo, ampak- res sem hvaležna za vsakega posebej, ki se mu ljubi zvečer obleči in oditi od doma. To je v današnjih časih, ki nam krojijo tempo FB in ”všečki”, že pravi podvig!

Hvaležna sem Matjažu Marussigu,univ.dipl.inž.str., da je, med drugim, napisal naslednje preroške besede: ”Človek, ki se je kalil v socializmu, nikoli ne more vedeti kako deluje kapitalizem, pa četudi je bil akademik. V kapitalizmu je treba živeti in ustvarjati, da ga občutiš.”

Pogled v kruto realnost, ki nas, žal, obdaja, pa nam govori, da nam isti osebki, ki so krojili trdi socializem, krojijo tudi sedanjost. To, da so nekateri najbolj zagrizeni krojači že pokojni, sploh ni bistveno.

Več lahko preberete na blogu Zarečeno.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.