M. Miklavčič, domovina.je: Vzorniki našega časa – Peter Prevc, prvi policist Fank in minister Mramor

Sem Slovenka. Ne jamram, smejem se pa tudi ne. Zlasti ne danes, 18. januarja, na dan, ki se bo kot eden najbolj komičnih, a obenem tudi žalostnih, zapisal v zgodovino.

Ko sem odraščala, smo imeli mladi vzornikov na pretek. Sošolec Metod je že pri dvanajstih letih sam zgradil lastno hišo in z veseljem sem se zgledovala po njem! Teta Rozika, ki je živela v Trstu, je znala vse pesmi Franceta Balantiča na pamet, starši pa so bili pridni, delovni, zelo pošteni.

Danes je drugače. Mladi se radi istovetijo z junaki, ki jih spremljajo na televiziji ali preko kakšnega drugega medija. Povejte mi, na koga, za božjo voljo, naj jih opozorim, da jim bodo za vzor?

Še dobro, da imamo športnike in, seveda, Petra Prevca. Ponosna sem nanj, pa ne le zaradi izjemnih rezultatov, ampak tudi zato, ker mu je med tisoči slovenskih navijačev uspelo ustvariti vzdušje, ki bi si ga želeli tudi na drugih področjih. Recimo na 32. nujni seji Odbora za notranje zadeve. Nikjer drugje ne moremo videti toliko slovenskih zastav in takšnega nacionalnega naboja kot prav pod skakalnicami.

Zelo mi je žal, da Petra ne posnemajo in si ga vzamejo za vzor – če ne drug, vsaj slovenska vlada. S tekme v tekmo jim kaže, kako je mogoče povezati Slovenijo, a se obnašajo, kot da tega ne vidijo in ne slišijo.

Je univerzitetna elita vzor za mladino?

Živimo v državi, ki ima milijon nerešenih težav. Po drugi strani imamo krasno in bogato plačano ”pripravljenost” za številne anomalije, ki normalnemu človeku, če bi se še tako trudil, zlepa ne bi padle na kraj pameti.

Kako naj razložim mladim, naj bodo pošteni, naj ne kradejo, ne lažejo in naj živijo po moralnih načelih, če pa dan za dnem spremljajo v medijih novice o univerzitetni eliti, ki si je pogoltno polnila žepe, ponekod tudi tako, da je jemala študentom?

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.