M. Miklavčič, Domovina: Brez spoštovanja lastninske pravice ni pravne države!

”…Ko bo imel MOL načrte za ureditev Roga, bomo ta prostor povsem mirno in prostovoljno zapustili…”

-Rog, izjava ob zasedbi, 2007

V deželi, kjer si ob resni bolezni prisiljen zbirati zamaške, če hočeš preživeti, je vse mogoče. Nič več nas ne more presenetiti.

Da se ne motim, se je izkazalo pred dnevi, ko je skupina ”umetnikov” in umetnikov ter ostalih revolucionarnih mladcev dala slovenski javnosti glasno vedeti, da se požvižgajo na pravno državo. A kakorkoli že tresemo košaro z jabolki in hruškami, ljubčki moji, brez spoštovanja lastninske pravice ni pravne države!

Prisvojitev

Sploh ni pomembno, kakšna remek dela kulturnih ustvarjalcev nastajajo med razpadajočimi zidovi nekdanje tovarne, pomembno je, da so zasedli in si prisvojili nekaj, kar NI njihovo. Amen. Pika. Tudi Micka in Francelj ne moreta kar tako vdreti v xx stanovanje, četudi je občinsko in prazno. Ali pač?

Morda pa so Rogovci s svojo zasedbo prižgali kakšno novo zeleno luč v slovenskem, jako dolgočasnem, vsakdanu stanovanjske politike?

Zanimivo se mi zdi, da Rogovcem ploskajo tudi nekateri pravniki. Če je, seveda, verjeti navdušenju, ki ga širijo po facebooku. Resno jih sprašujem, mar se jim – kot strokovnjakom – ne zdi zaskrbljujoče, ko ena sama interesna skupina politično – kulturnih(?) aktivistov zaustavi kolesje pravne države?

Prav tako mi ni čisto jasno, od kod takšna javna in tudi medijsko-twiterska skrb v čigave roke bo šel Rog in kaj se bo tam zidalo? Tistemu, ki želi podreti svojo hišo pa ima zato ustrezne dokumente, ni treba spraševati za dovoljenje sosedov ali, bognedaj, slučajno mimoidočih?

Skrbi me pa, ker je ravno med mladimi toliko Rogovih simpatizerjev. Mar jih danes učijo isti učitelji, kot so vtepali v glave zakone samoupravljanja in socializma moji generaciji?

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.