M. Miklavčič, blog Zarečeno: Sovražni govor in srčna kultura

Medmrežje je polno sovražnega govora, polno pa je tudi anonimnežev, ki imajo krepko preobilje časa, pa nimajo drugega dela, kot da sejejo najhujši plevel, ki se krepko zarašča tudi tam, kjer ni treba.

Pogosto naletim na pavšalna mnenja, češ, tainta stranka je kriva, pa ateisti so krivi, pa verniki so krivi…in podobno.

Pa je res tako preprosto? Mar ni napačen človek na napačnem mestu tisti, ki je zmožen podreti in umazati tisto, kar so drugi pred njim skrbno zgradili?

Takole bom rekla: še iz dobrih družin, ki so na vasi za zgled, gredo v svet posamezniki, za katere človek točno ne ve, bi se jim izognil ali ne….

Pogosto sem že napisala, da – recimo- tudi naše šolstvo ne ”stoji” toliko na njej lastni politiki kot na posameznikih brez duše, srca in olike, ki svojemu poklicu niso niti malo v čast.

Da o zdravstvu ne govorimo: zdravnikov, pred katerimi je treba nabrusiti pete in se umakniti iz njihove bližine, je preveč za poklic, ki bi moral biti v službi človeka.

Domala vsi še kako dobro vemo, koliko umazanije, podlosti in izprijenosti je v sodni veji oblasti, pa je to sfera, kjer bi morali biti le najboljši – nekakšen ”ta najbolj pošten in žlahten cvet naroda”.

Na različnih forumih je brez števila posameznikov, ki se z vsem srcem in dušo borijo za pravice t. i. ”zatiranih”.

Po drugi strani pa za tiste, ki se jih je pobijalo v ne tako oddaljeni preteklosti, pravijo, da so pač dobili, kar so iskali.

Kakšna izprijena dvoličnost!

Lahko bi še naštevala, a bom raje dodala nekaj drugega: pri tistih, ki pri izražanju mnenja niso v čast ne sebi ne družbi, močno pogrešam srčno kulturo, občutek za sočloveka, občutek, kdaj (in KAKO) lahko izrazimo svoje mnenje…..

Tega, slednjega, ne da izobrazba ampak – naša duša…oziroma- določene spoštovanja vredne vrednote, ki jih moramo sprejemati že od otroštva naprej.

Pa jih, žal- NE!

Posamezniki, ki so brez srčne kulture – med njimi se drenjajo tudi tisti z najvišjo formalno izobrazbo- se nas običajno ”dotaknejo” takrat, ko nas zelo osebno dregnejo in se ob nas po nepotrebnem, celo prostaško spotikajo, nam škodujejo, se nam maščujejo, itd. itd.

Več lahko preberete na blogu Zarečeno.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.