M. Merljak, blog: Nič več ‘Prvi’ in ‘Drugi’ starš, ampak mama in oče

Na ponedeljkovem roditeljskem sestanku smo dobili tudi prijavnice za e-asistenta. Šola ga uvaja prvič in to je bilo tudi moje/najino prvo srečanje s to zadevo. Na prijavnici me je najprej zbodla uporaba terminov ‘Prvi starš/skrbnik’ in ‘Drugi starš/skrbnik’. Počutil sem s diskriminiranega. Zadevo sem poslikal in objavil na mojem profilu na Twitterju, to je potem posrkal še z njim povezani moj profil na Facebooku (ki sicer vegetira :-)).

Odzivov je bil precej. V glavnem so bila ogorčenja. Nekateri so nama svetovali, naj ‘Prvi’ in ‘Drugi’ starš prečrtava in napiševa mama in oče, kot so to storili tudi sami. A tega nisem storil. Prijazno sem pisal podjetju, ki upravlja e-asistenta in jih prosil za pojasnila.

V prvem odgovoru so mi napisali, da naj prijavnico izpolnim, kakor želim, da je prvi in drugi starš mišljeno mama in oče …

Nisem se zadovoljil in nadaljeval: “Hvala za odgovor in pojasnila. A povejte mi, prosim, zakaj sploh taka predloga, če pa smo mame in očetje? Kje je osnova oz. podlaga za tako obliko? Na obrazcih za vpis v šolo sta mama in oče … Pa na drugih obrazcih tudi.”

Pa je prišlo drug odgovor, da take prijavnice uporabljajo od leta 2011 in da sem prvi, ki ga je to zbodlo … odgovorili so mi še, da ima danes veliko otrok dejansko skrbnike, ki skrbijo za njih (dedke, babice, strice, tete) …

A sem nadaljeval: “Hvala za vaš odgovor, a dovolite, da vas še nekaj vprašam: glede na to, kar ste zapisali – da za nekatere otroke skrbijo babice, dedki, strici, tete – ti niso ne Prvi ne Drugi starš, zanje je predviden termin skrbnik. Kaj nista potem Prvi in Drugi starš le mati in oče? Zakaj tega tako tudi ne zapišete?”

In odgovor e-asistenta: “Naš glavni cilj je, da se osredotočamo na razvoj kvalitetnih storitev in naš namen ni, da bi na kakršenkoli način redefinirali pojmovanje starševstva, vendar smo želeli s prijavnico pokriti čim več scenarijev, s katerimi se v realnosti tudi srečujemo. Za naslednje šolsko leto bomo pogledali kaj lahko naredimo, da s prijavnicami ne bomo nikogar vznemirjali in to tudi uredili. Vam pa v prilogi pošiljamo popravljeno prijavnico, da bo ustrezna tudi za vas.”

Torej: poslali so mi prijavnico, kjer sta napisana mama in oče in to ne, da bi jo posebej zahteval.

Več lahko preberete na blog.ognjisce.si/matjaz.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.