M. Lahovnik za Ra. Ognjišče: Leva vlada za gospodarstvo ne bi bila dobra

Na volilni večer je marsikoga razburila izjava odhajajoče premierke, da svojemu nasledniku zapušča državo v bistveno boljšem stanju, kot jo je prejela pred letom. A ekonomist Matej Lahovnik je prepričan, da se Alenka Bratušek z gospodarskimi ukrepi ne more hvaliti. To po njegovih besedah dokazujejo številke. Pred novo vlado je veliko izzivov. Če bodo v njej sodelovale samo leve stranke, tako Lahovnik, se gospodarstvu ne piše nič dobrega.

Precejšnja proračunska luknja, obveznosti, za katere ni zagotovljenih finančnih sredstev, rekordna zadolženost države. To je realnost, s katero se bo morala soočiti nova vlada. “Vemo, da enkrat lahko vsak dobi volitve zgolj na podlagi obljub. A ko greš na volitve drugič, lahko zmagaš le s konkretnimi dejanji in rezultati. Zdaj bomo na ta dejanja in rezultate vsi željno čakali,” je za naš radio povedal Lahovnik. Kako se bo nova vlada lotila težav, bo odvisno od tega, katere stranke jo bodo sestavljale. “Če bo to izrazito leva koalicija, to za gospodarstvo ne bo dobra novica. Leve stranke so namreč nagnjene k dvigovanju davčnega bremena, Slovenija pa je v razmerah, ko gospodarstvo potrebuje razbremenitev, zmanjšanje birokratskih ovir, več tujih naložb. Samo tako se lahko ustvarjajo nova delovna mesta.” Zato želi Lahovnik v novi vladi videti tudi kakšno desno stranko. “Žal si je prihodnji mandatar na nek način že zaprl vrata, ko je dejal, da z drugo največjo stranko SDS ne namerava sodelovati. Ostane mu le še N.Si. Če se tudi v tej stranki odločijo, da ne bodo politično tvegali in šli v to vlado, smo obsojeni na še en mandat leve vlade.”

Več lahko preberete na strani Radia Ognjišče.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.