M. Lahovnik, Večer: Nepotrebno potrebna interpelacija Cerarjeve vlade

Interpelacija se zdi po eni strani nepotrebna, saj opozicija ne more tako uspešno spotakniti te vlade, kot se ta spotika kar sama z nespretnim delom in spori med koalicijskimi strankami. Po drugi strani pa je v parlamentarni demokraciji vloga vsakokratne opozicije, da opozarja na napake ministrskega zbora, in če je potrebno vlaga tudi interpelacije. Cerar Janši težko očita, da proti njegovi vladi serijsko vlaga interpelacije, saj je navsezadnje prav Cerar do polovice mandata zamenjal več ministrov kot katerikoli predsednik vlade pred njim.

Gospodarske razmere so se v zadnjem obdobju sicer res izboljšale, število brezposelnih pa je najnižje vse od začetka krize. Naivno pa bi bilo to pripisati delu vlade, saj je to predvsem zasluga izvoznih podjetij. Slovensko gospodarstvo je namreč tipično majhno odprto gospodarstvo, ki več kot 70 odstotkov BDP-ja izvozi. Z malo ironije bi lahko zapisali, da ima med politiki še največ zaslug za uspešno okrevanje slovenskega gospodarstva Angela Merkel.
Po svoje nespodobna je tudi samohvala premierja za domnevno uspešno zagotovitev finančne stabilnosti države. Račun za to je namreč v obliki visokega zadolževanja izstavljen vsem davkoplačevalcem, poročilo računskega sodišča pa opozarja na vrsto nepravilnosti pri skoraj petmilijardni sanaciji bančnega sistema. Vladi oziroma njenim izbranim kadrom, ki jih je nastavila v SDH in DUTB, je uspelo še enkrat več dokazati, da država slabo upravlja z državnim premoženjem. Vlada precej samoumevno sprejema zahtevo za iskanje dodatnih 50 milijonov evrov za dokapitalizacijo slabe banke, ob tem pa je zagotovila tudi 200 milijonov evrov za dokapitalizacijo podjetja, ki naj bi skrbelo za izgradnjo drugega tira, čeprav ima samo dva zaposlena, pogoji izgradnje in struktura virov financiranja pa sploh še niso dogovorjeni.

Vlada tudi ni pokazala prave volje pri privatizaciji NLB, s čimer je še okrepila tezo, da je ujetnica določenih lobijev, ki so banko tudi potopili.

Več lahko preberete na vecer.com.