M. Krivic, Reporter: Blamaža na seji državnega zbora

V pismu, ki ga je objavil od treh časnikov le Dnevnik 13. oktobra, sem že opozoril na nekaj, kar sem takrat štel samo za nesmisel (lapsus) v formulaciji predloga mandatno-volilne komisije, nastal ob zmedenem manevriranju parlamentarne večine na koncu seje te komisije. Ob poslušanju še bolj zmedene seje Državnega zbora 15. oktobra, kjer je večina pokazala škandalozen odnos do ustave in prava nasploh, poslanci SDS pa do poslovnika Državnega zbora (z zlorabljanjem pravice do postavljanja proceduralnih vprašanj, ki to niso bila), pa nisem mogel verjeti svojim ušesom: izkazalo se je, da tisti nesmiselni predlog komisije ni bil nikakršen lapsus, ker ga je predsednik Državnega zbora (doktor politoloških znanosti!) v vsej njegovi nesmiselnosti gladko in dobesedno izpeljal!

Ko je bil (po protestnem odhodu poslancev SDS) z glasovanjem zavrnjen predlog mandatno-volilne komisije (!?), naj mandat Janši ne preneha, je predsednik DZ (točno po predlogu iste komisije, ki pa jo vodi celo doktor prava!), samo še “seznanil državni zbor s sklepom”, da je Janši mandat zaradi obsodbe prenehal – in brez vsakega glasovanja sejo zaključil! Kar pa niti ni bilo presenečenje, ker je predsednik tako ravnanje v razpravi že vnaprej napovedal. A med takrat še navzočimi 64 poslanci (tudi doktorji znanosti, pravniki, politologi, sociologi, inženirji itd.) kljub temu ni bilo niti enega, ki bi vsaj vprašal: “Oprostite, čigav sklep pa je to, s katerim ste nas sedaj seznanili?

Kdo pa ga je sprejel? Ali nismo prav mi tisti, ki bi ga morali sprejeti?” Seveda bi ga morali sprejeti prav oni, saj 9. člen zakona o poslancih, na katerega so se tu (sicer neutemeljeno) sklicevali, jasno pravi, da “poslancu preneha mandat z dnem, ko državni zbor ugotovi, da so nastali razlogi iz prejšnjega odstavka”. Ugotoviti pa tega ne more drugače, kot da o tem sprejme “ugotovitveni sklep” – nobenega sklepa pa ne more sprejeti drugače kot z glasovanjem. Kako je mogoča taka res neverjetna blamaža?

Več lahko preberete v Reporterju.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.