M. Kovač, Družina: Izganjanje Janeza Janše

Že nekaj časa se sprašujem, zakaj si Stranka Mira Cerarja in Zavezništvo Alenke Bratušek tako zelo prizadevata, da bi se iz državnega zbora znebili Janeza Janše – voditelja največje opozicijske stranke. Vladna koalicija ima v državnem zboru udobno večino, za teme, ki predstavljajo apologijo nekdanjemu komunističnemu režimu, si lahko obeta celo dvotretjinsko večino. Glede na ravnanje vodstva in podmladka Nove Slovenije si lahko v odnosu do zaprtega Janše obetajo skoraj tričetrtinsko večino. Čemu so torej angažirali skupino zunanjih strokovnjakov, ki naj najde interpretacijo zakonodaje, ki bi povozila mnenje zakonodajno-pravne službe državnega zbora? Zakaj Stranka Mira Cerarja vlaga več energije v onemogočanje parlamentarnega delovanja Janeza Janše kot pa v to, da bi na primer Ljubljana dobila s sumi korupcije neobremenjenega župa­na ali pa da bi Slovenija imela v Evropski komisiji sposobnega in verodostojnega komisarja oziroma komisarko?

Sam se lahko domislim samo dveh razlogov. Vladajoča koalici­ja samo sebe trenutno dojema kot neko novo SZDL (Socialistično zvezo delovnega ljudstva), katere avantgarda sicer ne zaseda več v Ljubljani med Šubičevo in Tomšičevo, ampak po gostilnah in kmečkih turizmih. Funkciji­ Jankovića in Bratuškove sta bili, čeprav morda s stisnjenimi zobmi, odobreni od »kadrov­ske koordinacije« prenovljene SZDL. Janković je pač najboljše, kar imajo v Ljubljani, Bratuškova­ pa je ovira, da bi SMC dobila boljšo politično infrastrukturo na terenu. Obstoj Janše kot govorca in sogovornika v parlamentu močno zmanjšuje možnost, da koalicija vsak svoj interes predstavi kot nacionalni interes.

Več lahko preberete v Družini.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.