M. Kovač, Družina: Dobrota in varnost

V začetku tedna je zunanji minister Karel Erjavec javnost obvestil, da lahko v nekaj dneh pričakujemo, da bo Slovenijo želelo prečkati 20.000 do 30.000 migrantov. Več mesecev je bilo potrebnih, da je vlada osvojila veščino logističnega­ načrtovanja. No, morda so znali pretok migrantov preko Slovenije načrtovati tudi že prej, a so to svoje znanje pred nami dobro prikrivali. Bolj učinkoviti niso niti evropski politiki. Ko je v Grčijo tedensko prihajalo po nekaj tisoč migrantov, so razpravljali o stotinah, ki naj bi jih prevzele posamezne države članice EU. Ko na grških otokih pristajajo desettisoči, ministri razpravljajo, kako med države članice razdeliti tisoče. Prizadevanja, da bi večina migrantov in beguncev ostala v varnih državah, kot je Turčija, so ta hip le na ravni jalove diplomacije.

V demokracijah državljani po­verimo svojim izvoljenim zastop­nikom oblast predvsem zato, da nam zagotovijo mir, varnost in uveljavitev prava ter da preprečijo razmah nalezljivih bolezni. Oblastniki nam v zameno za pobrane davke radi ponujajo še marsikaj: od navidezno brezplačnega šolstva in skoraj dostopnega zdravstva do socialnih transferjev, za katere lahko kandidira najbolj siromašni pa tudi srednji sloj. A navedene državne storitve bi si lahko ob manjšem davčnem bremenu zagotovili sami. Za varnost in vladavino prava pa sa­mi ne moremo učinkovito poskrbeti, to je prednostna naloga države.

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.