M. Jerebič, radio Ognjišče: Papež obiska v Sloveniji še nima na svojem koledarju

Nadškof Stanislav Zore, ki je bil včeraj izvoljen za novega predsednika slovenske škofovske konference, je v pogovoru za naš radio navedel prednostne naloge na tej funkciji. Spregovoril je še o tem, ali se kaj premika v zvezi z morebitnim papeževim obiskom v Sloveniji, kateri bodo glavni dogodki v Cerkvi na Slovenskem letos, zahvalil pa se je tudi škofu Andreju Glavanu, ki končuje mandat predsednika škofovske konference.

Nadškof Zore je navedel tri prednostne naloge na funkciji predsednika Slovenske škofovske konference: »Ena od temeljnih nalog je iskanje kar najboljših možnosti za oznanjevanje evangelija v tem našem času in po možnosti tudi za spremembo teh trendov, v katerih zaznavamo upadanje zakramentalnega življenja in oddaljevanje od Cerkve, na ta način, da bi Evangelij in Jezusovo sporočilo postalo bolj središčno in prisotno med nami.

Druga takšna naloga, ki je povezana s prvo, je prinašanje sproščenosti, svobode, veselja v slovenske katoličane, da bodo svojo vero z veseljem in sproščeno živeli povsod, kamor jih bodisi življenje bodisi delovna obveznost postavlja, da bi bili v resnici kristjani v življenju, kristjani dejanj, ne samo kristjani v cerkvenih prostorih ali znotraj domačih zidov.

Tretja naloga, ki se mi zdi, da je vedno prisotna v življenju neke krajevne Cerkve, je pogovarjati se z državo, predstavniki oblasti ter skrbeti in si prizadevati za to, da bodo Cerkev na Slovenskem in slovenski kristjani mogli živeti in delovati v okoliščinah, ki bodo primerljive z evropskimi okoliščinami. To so v grobem najbolj pomembne naloge.«

Več: Radio Ognjišče