M. Ferenc, Družina: Ideološki zid

Za vsakega izmed nas so dogodki drugače pomembni: včasih osebne stvari preglasijo širše družbene, včasih obrnjeno. Ne glede na to, kaj se nam je dogajalo v preteklem tednu, sta vsaj zame izstopala dva dogodka, samo na prvi pogled različna in brez povezav. Prvi je bil podelitev francoske književne nagrade za tuji roman pisatelju Dragu Jančarju, drugi pa obletnica padca berlinskega zidu. Kje je povezava? Marsikje. V prvi vrsti v izjavah Jančarja in Merklove.

Po mnenju nemške kanclerke Angele Merkel je bil padec berlinskega zidu pred 25 leti znak upanja za krizna žarišča in konflikte po svetu. »Stvari se da obrniti na bolje – to je sporočilo padca zidu,« je poudarila na nedeljski osrednji slovesnosti v Berlinu. »To je sporočilo še posebej za ljudi v Ukrajini, Siriji, Iraku in številnih drugih regijah našega sveta, kjer so ogrožene ali celo poteptane človekove pravice in svoboščine.« Prepričana je, da je mogoče porušiti tudi druge zidove, »zidove diktature, nasilja, ideologije, sovraštva. Sanje se lahko uresničijo. Ni nujno, da stvari ostanejo takšne, kot so.«

Jančar je dobil nagrado za roman To noč sem jo videl, »roman o nekaj letih življenja in skrivnostnem izginotju Veronike Zarnik, mlade ženske iz ljubljanske meščanske družbe, ki jo je vase potegnil vrtinec nemirne zgodovine«. Bila je, če povzamemo Merklovo, žrtev diktature nasilja in ideologije.

Več lahko preberete v Družini.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.