M. Dora, TV IDEA, z dr. Ž. Turkom o politiki, znanstveni karieri in računalništvu (POSNETEK)

Marjan Dora je na nedeljski pogovor povabil doktorja informatike in profesorja na ljubljanski fakulteti za gradbeništvo Žigo Turka. V pogovoru z Marjanom Doro pripovedoval tudi o svoji mladosti, računalništvu, znanstveni karieri in politiki. Ko je pogovor zaneslo v politične vode je izpostavil, da je menjavanja na oblasti premalo, kar je ključna težava, ki bremeni Slovenijo.

Objavljamo posnetek pogovora in nekaj vsebinskih poudarkov.

Poskusil se je tudi v politiki, a ugotovil, da nima nekaterih spretnosti, ki jih človek v politiki potrebuje, da je uspešen. Težava je namreč znati početi stvari, znati uporabljati prijeme, ki te naredijo v politiki uspešnega, in ne samo znati, ampak tudi hoteti jih uporabljati, pravi.

Spregovorila sta tudi o delitvi na naše in njihove. Povsod po svetu sta dve opciji, ki tekmujeta, pravi Turk in popolnoma iskreno, ne da bi moral to narediti pravi, doda, “v vladi Mira Cerarja je Mramor zelo dobro stvari zapeljal.”

Čeprav je pred leti, ko je padla vlada Janeza Janše, v kateri je bil tako imenovani »super« minister, odstopil z vseh funkcij v SDS, pa ga politika ni nehala zanimati.

S predsednikom stranke Janezom Janšo sta se v zadnjih dveh letih z v živo videla mogoče dvakrat.

Še vedno je na svetovnem spletu prisoten vsak dan. Tvita, bloga, pove svoje mnenje. Pri tem je zelo neposreden. Pove, kaj misli in si s tem nakoplje zamere tako med »svojimi« kot na levem polu slovenske politike. Še vedno je član stranke SDS in plačuje članarino.

Žiga Turk je leta 1984 bil med soustanovitelji in uredniki revije Moj mikro in velja za enega od pionirjev svetovnega spleta v Sloveniji. Zato se je beseda v pogovoru nanesla tudi na komentarje in komentatorje na spletu.

Vir:. https://sobotainfo.com