M. Avbelj, Ius-info: Zastarana pravna država

V Sloveniji obstajata v grobem dva diskurza v zvezi s stanjem vladavine prave. Eden je tisti, ki trdi, da je z našim pravosodjem vse v redu in da so določeni nenavadni primeri le izjeme, ki potrjujejo pravilo. Drugi pa je tisti, ki opozarja na groba, sistemska, strukturna odstopanja od tega, kar naj bi se od uveljavljene pravne in demokratične države pričakovalo.

Prvi diskurz je glasnejši, ne pa tudi nujno prepričljivejši, ker je institucionalno (oblastno) podprt in medijsko sponzoriran. To se je in se bo pokazalo vedno znova in zato ni prav nič novega. To pa ne pomeni, da ničesar novega ni mogoče več poskusiti.

Tisto, kar manjka v slovenskih pravosodnih zgodbah, je zmožnost samorefleksije, in/ali pa pogled od zunaj. Slovenski mediji, v prvi vrsti nacionalna televizija, bi morala za začetek organizirati resno pogovorno oddajo, v kateri bi gostila vrhunske tuje strokovnjake, ki bi predstavili svoje videnje slovenske pravne države. To bi bil pogled od zunaj, neangažiran in zato najbrž zelo koristen.

V kontekstu tega razmisleka se, seveda, ni mogoče izogniti razpravi o Patrii ter o njenem zastaranju. O tej zadevi sem v zadnjih letih veliko objavljal, tudi v tujini, predaval na tujih univerzah in se pogovarjal s svojimi univerzitetnimi kolegi iz drugih držav.

Izplen teh pogovorov je pomemben, še posebej v luči dejstva, da se je že pričel splošni trend zmanjševanja pomena zadeve Patria in da se ta v teh dneh, v odsotnosti vsakršnega zgodovinskega spomina, celo skuša prikazati kot nekaj normalnega, kot običajen primer.

Odziv mojih tujih pravniških kolegov je bil intuitiven, a pomenljiv. Ko sem jim predstavil vsa dejstva, so nemudoma razumeli. Najprej so me sicer poslušali z nejevero, potem pa se je v očeh tistih, ki prihajajo z Zahoda, prikradlo pomilovanje, češ: pa ne tudi ti Slovenija. O vas smo imeli vendar povsem drugačno mnenje. No tisti z Vzhoda so bili bolj prizanesljivi in so, sicer v zagrenjenem tonu, izrekli dobrodošlico: Welcome to the club. V klub iznakaženih pravnih držav in podhranjenih demokracij.

Tudi ko bi bila zadeva Patria običajna zadeva, pa to ni, je ni mogoče enačiti z nobeno od drugih visoko javno eksponiranih zadev, ki v teh dneh (pro)padajo na sodiščih. Patria se od vseh teh zadev v bistvenem razlikuje.

Nobena druga sodna zadeva v zgodovini Slovenije še ni imela tako negativnega, zares razdiralnega učinka na ustavno demokracijo. Deset let preganjati nekoga, ki je bil večinoma vodja opozicije, in pri tem ne biti niti zmožen konkretizirati vseh znakov kaznivega dejanja, je po mojem skromnem mnenju in po mnenju vsakogar, ki da nekaj nase v tujih akademskih vodah, ki jih sam poznam, vse prej kot normalno.

Nasprotno: gre za škandal.

Več lahko preberete na iusinfo.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.