Nsi zunaj parlamenta Peterleta frustrira

Lojze Peterle na Siol.net: Desnica vsaki dve leti “skuri” voditelja, pravi prvi predsednik vlade v samostojni Sloveniji. Peterle pojasnjuje, zakaj na kongresu NSi ni želel biti medvedek in zakaj je na odnos z Janšo padla senca.

/ .. /

Bili ste bili prvi predsednik vlade samostojne Slovenije. Zdaj ste član zunajparlamentarne stranke. Verjetno je to za vas frustracija.

Najprej bi rekel, kako vidim razliko med tedanjim in sedanjim časom. Takrat smo vedeli, da je treba nekaj narediti. Ljudje so to razumeli, videli so luč na koncu tunela. Vsi smo vedeli, da tvegamo. Nekateri so nam govorili, poglejte si, kakšne so videti Žale. Bili smo sami, nismo imeli veliko podpore po svetu.

Kaj se je dogajalo v teh 20 letih, pa lahko opišem zelo na kratko. Velika politična napaka je bila, da se je Demos razpustil sam. Demos je bil uspešna koalicija, ki je postavila državo, zmagala v vojni, dosegla mednarodno priznanje, uvedla denar. Zaradi notranjih nasprotij znotraj Demosa se je začela razvijati močna alergija na krščanske demokrate in nenavadno govorjenje o desnici in klerikalcih. Skratka, začelo se je prerivanje za oblast znotraj Demosa, preden smo opravili nekatere temeljne posle.

Slika, ki jo imamo danes, ima podlago v takratnem dogajanju. Če bi takrat potegnili vsaj še leto ali dve ali pa če bi dokončali mandat v duhu tega, kar je želela večina Demosa, danes ne bi imeli bank na tleh in tajkunske privatizacije, ki so zavrle gospodarstvo. Ne bi imeli javnofinančne slike, ki je zelo alarmantna. Po 20 letih me za Slovenijo prvič zares skrbi.

Pokazali ste na splošno sliko v državi. Jaz pa sem vas z vprašanji skušal speljati tudi na zgodbo o NSi. Zdi se mi, da se temu izogibate.

Ne, ni problema, vam povem. Gotovo je zame takšna slika frustrirajoča. NSi sem soustanavljal iz načelnih razlogov in mislim, da sem tudi prispeval k temu, da se je večina krščanskih demokratov včlanila v NSi. Nekateri so rekli, da smo iz nič dobili osem odstotkov in pol. Tega ne bi dosegli, če ne bi večina krščanskih demokratov takrat z menoj izstopila iz združene stranke SLS + SKD in če ne bi v NSi videla verodostojne politične izbire.

Ko se je začelo upadanje podpore NSi, sem to povedal najprej vodstvu, nato še drugim. Žal se je izkazalo, da sem imel prav. Če danes stranka po izpadu iz parlamenta že nekaj let vozi na dveh, treh, včasih štirih odstotkih, zdaj pa je na lokalnih volitvah dosegla manj kot pred štirimi leti, potem je to zame vzrok za skrb ali celo kaj več.

Zato sem tudi ponudil svojo osebo. Rekel sem, če menite, da lahko prispevam kaj več, sem na razpolago. Del vodstva stranke oziroma najvplivnejši ljudje so v tem videli poskus sovražnega prevzema. Ne vem, zakaj bi prevzemal stranko z dvema odstotkoma. Ne želim pa nikogar premagati, ne želim ranjencev, ne želim preštevanja, ker smo to doživeli v času Andreja Bajuka.

Gospa Novakova je bila pač kandidatka za predsednico. Zakaj se ne bi demokratično spopadli za boljši koncept vodenja stranke? Zdi se, kot da za to niste imeli poguma.

Ne gre za pogum. Ne želim logike spopada. Zakaj pa proti Merklovi, Sarkozyju in Berlusconiju ni nihče kandidiral? Pametne evropske stranke se dogovorijo, kako in s kom, predvsem pa s kakšnim programom bodo šle naprej. V NSi ni bilo pred kongresom ne kolegija ne posveta. To se je lahko zgodilo šele po tem, ko je bilo že odločeno.

Vprašal sem, kakšno bo sporočilo kongresa. Sporočilo kongresa je, da je treba Peterleta vreči iz stranke. Takšen je bil prvi poziv. Če se lahko iz Peterleta v dveh dneh iz osamosvojitelja in nekdanjega predsednika SKD naredi avtokrata in egoista … Kongres je razpravljal o mojih značajskih lastnostih, govoril je o potici, vinu. Govoril je o nekom, ki nekje sedi in daje nauke. To je popolnoma napačna predstava o Lojzetu Peterletu. Nisem hotel sodelovati v šovu, potem ko sem pred kongresom videl elemente režije, ki mi niso bili všeč. Jaz pa ne želim biti medvedek.

Ampak kako zdaj naprej? Razmere v stranki so videti dramatične. Govorite tudi o ustanovitvi nove stranke.

Tega ne govorim, nekateri mediji so pospešili v to smer. Nisem dejal, da izstopam iz stranke ali da ustanavljam novo. Govoril sem o možnosti za novo stranko, če drugače ne bi šlo. Moram pa reči, da je tudi ta dezinformacija prinesla obilo glasov za novo stranko. Ljudje pravijo, naredite nekaj, tega imamo dovolj. Delamo deset let, pa je na vsakih volitvah slabše.

/ … /

Kako se razumete z gospodom Janšo?

Normalno se pogovarjava. Je pa zdaj nastopila senca, to priznam iskreno in javno. Odkar me je gospod Lovro Šturm, ki je član njegove senčne vlade, dal v naročje gospe Tovšakovi, imam majhen problem.

Več: Siol.net