Ločitev Cerkve in države

Različne oblike aktiviranja civilnih pobud s strani katoličanov, povzročajo veliko strahu pri nekaterih… Tako je do mene prišla peticija za ločitev države od Cerkve www.locitev-drzave-cerkve.org. V njej se nekateri nestrpni posamezniki na čelu z Vladom Beganom in Društvom za zaščito ustave in žrtev cerkve razglašajo za napredno orientirane in združene pod dežnikom spoštovanja 7. člena ustave RS, ki zapoveduje ločenost Cerkve in države.
Zakaj pravim, da so nestrpni? Že njihov besednjak nas preprečuje v to, sicer pa moramo vedeti, da so za vsem akcije sekte Univerzalno življenje. Univerzalno življenje je s takimi besedili navzoče v Sloveniji že dvajset let. Imajo pa različne »podskupine«. Številčno jih je malo, so pa zelo nestrpni, agresivni in delavni.

Naj se ustavim pri nekaterih izrecno neposrečenih in nedomišljenih trditvah, ki jih v omenjenem manifestu „prodajajo“.

„Države z ureditvijo, kjer so cerkve, oziroma verske skupnosti ločene od države, so poleg Slovenije tudi ZDA, Francija, Nizozemska …“ Hvala za tole opazko. Že če bežno pogledamo omenjene države opazimo, da imajo v vseh otroci verski pouk v šolah (vključno s Francijo). Predsednik Obama nastopa v govorih kot kak pridigar, javno moli (spomnite se komemoracije 11.09. v New Yorku). Slovenija je v tem primeru ne samo ločena od verskih skupnosti, ampak na nekaterih mestih celo neprijazna (da ne rečem sovražna) do njih.

Več: blog Jože Bartolj