Ljudmila Novak, Shakespeare in orglice

Igralci KUD Pod lipo Adergas z avtorico Ljudmilo Novak, županom občine Cerklje na Gorenjskem Francem Čebuljem in režiserjem Silvom Sircem.

Ljubiteljska kulturna društva prirejajo vsakovrstne kulturne prireditve, od koncertov, recitalov, razstav do – najpogosteje – gledaliških predstav.

Komedija Ljudmile Novak v Adergasu

KUD Pod lipo Adergas je za letošnji kulturni praznik naštudiral komedijo Ljudmile Novak Umetnik na poiskanju. Že naslov je zanimiv: besedotvorno je sicer glagolnik poiskanje pravilen, kljub temu pa izraža nekakšno izumetničenost, narejenost. In te je v igri kar precej. Postavljena je iskrenosti nasproti. Iskrenost in narejenost pa skupaj sestavita duhovito komedijo na vedno aktualno temo. Predstave v nedeljo, 16. februarja, se je udeležila tudi avtorica igre. Napisala jo je v devetdesetih letih za dramsko skupino Limbar iz Moravč in jo tudi režirala. Z uprizoritvijo v Adergasu je bila zadovoljna:

»Igralska ekipa pod vodstvom izkušenega režiserja, gospoda Silva Sirca je odlično zadela sporočilo predstave in tudi vse komične poante uprizorila tako, da smo se gledalci iz srca nasmejali.«

KUD Pod lipo Adergas bo v prihodnjih tednih gostoval še v nekaj krajih. Igralci so mladi, režiser pa je že dolgo dedek: torej pravo medgeneracijsko sodelovanje. Pravijo, da se dobro razumejo in radi prihajajo na vaje.

Shakespeare in mladi Smlejci

Teater na devet (KUD Smlednik) je pridno vadil za predstavo Sen kresne noči.

V Smledniku pa je ob kulturnem prazniku Teater na devet, sekcija KUD Smlednik, v katerem gledališke predstave ustvarjajo mladi, večinoma še najstniški igralci, uprizoril Sen kresne noči, Shakespearovo pravljično-mitološko komedijo, kakor jo je za mlade gledališčnike priredila Draga Ahačič. Režirala jo je Katja Hočevar, le za malenkost starejša od igralcev. Premiera je bila že v lanskem decembru, zdaj je bila predstava na sporedu tretjič in vsakokrat je bila dvorana polna. Tisti, ki poznamo mlade igralce, se temu ne čudimo, saj znajo biti na odru pristni in igrivi, če je treba, pa tudi resni.

S Shakespearom so se srečali drugič, le da so ga prvič upodobili v igri Afera Julija in Romeo, ki so jo sestavili sami in v njej domiselno združili zgodovinske osebe iz različnih obdobij.

Mladi glasbeniki na zimsko urejenem odru

Fantje so napisali pismo Miklavžu in dekletoma, ko sta se pridružili, to odkrito povedali. (Foto: Peter Košenina)

Pred dvema mesecema so se vrstili Miklavževi in božični koncerti in v soboto, 7. decembra, sem bila na prvem letnem koncertu Sorških fac, mladih orgličarjev KUD »Oton Župančič« Sora, ki so ga poimenovali Miklavžev koncert. Voditeljica sekcije je Metka Peklaj Pelko, umetniški vodja pa profesor Martin Pustinek.

Navdušila me je že scena: lepo zimsko je bila urejena. Začeli so gosti, in sicer tolkalska sekcija zasebne Glasbene šole Emil Adamič z Dobrove, njihov mentor je prof. Žiga Petrič. Pet fantov je s fluorescentnimi paličicami igralo na velike plastične posode in navdušilo občinstvo. Iz te šole je bil tudi godalni orkester, ki ga vodi prof. Milko Jurečič in je nastopil nekoliko pozneje. Sorške face so v goste povabile tudi cerkveni otroški pevski zbor Rosa, ki ga vodi Mojca Kosem Šimunkovič, pri klavirju pa je pevce spremljal Uroš Medar.

Miklavž je prinesel orglice in očitno sprejemal glasbene želje

Mladi orgličarji so se domislili prijetne zgodbe, v katero so zavili koncert. Najprej sta na oder prišla deček in majhna deklica ter povabila obiskovalce, naj ugasnejo telefone. Kot nalašč se je prav takrat oglasilo zvonjenje in deklica je izkoristila priložnost, da je lahko natančno razložila, kako se to stori.

Po nastopu tolkalcev so najprej prišli na oder fantje: Timotej in Benjamin Avsec ter Ažbe Perme in pisali Miklavžu – seveda na pametnem telefonu in poslali pismo po e-pošti. Niso pa prosili le zase, spomnili so se tudi na Stašo in Katarino Pelko: tudi ti dve sta si zaželeli orglice. Dekleti sta se jim pridružili, kmalu je zaropotalo in na oder je priletela škatla z darilom. Seveda orglicami. Face pa niso igrale le na orglice, dve od njih obvladata tudi kitaro in klavir. V škatli so bili tudi listki z glasbenimi željami, ki kakor da so prišli od poslušalcev … Nekdo si je na primer zaželel Despasito, ker se na to melodijo najraje zavrtita dedek in babica.

Pat in Mat pa še darila za Sorške face

Iznajdljivost Pata in Mata ob spremljavi orglic (Foto: Peter Košenina)

Prav posebne pozornosti je bila deležna točka Pat in Mat. Saj veste, tista dva možaka iz risanke. Prinesla sta božično smreko in jo po svoje začela okraševati ob spremljavi orglic. Ja, pošteno smo se nasmejali. Še so brali glasbene želje z listkov in igrali in peli, potem pa je voditelj potegnil iz škatle listek, na katerem je pisalo, da bi gospod v peti vrsti rad ujel večerna poročila. Pa so rekli, da bodo končali. Ampak so bili deležni še dveh presenečenj, dveh daril. Najprej darilnega bona za Adventure Park Sky Fox pri Poreču.

Na festival v Mokronog

Stane Peček, ustanovitelj in idejni vodja festivala (Ah), te orglice v Mokronogu, je s torto v obliki orglic pokazal, da je vesel mladih orgličarjev. (Foto: Peter Košenina)

Potem pa je prišel na oder še Stane Peček, ustanovitelj in idejni vodja festivala ustne harmonike (Ah), te orglice v Mokronogu, ki se jih sorški odrasli in mladi orgličarji redno udeležujejo. Tudi on je prinesel orglice, ampak take, da so jih potem pojedli.

Sorški orgličarji bodo seveda tudi letos zadnjo soboto v februarju odšli na festival v Mokronog, ki bo 21. po vrsti in prav poseben: na njem bodo razglasili slovenski dan orglic/ustnih harmonik v spomin na koncert orglic/ustnih harmonik 29. februarja 2004 v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji. Ne, ne bodo praznovali le vsaka štiri leta, ampak bo njihov dan zadnja sobota v februarju – ko je tradicionalno na sporedu festival v Mokronogu. Na njem letos pričakujejo približno sedemdeset udeležencev, tako posameznikov kot skupin iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške.