Ljubljana v sodu svinjine

Zoran Janković – slovenski kralj svinjine.

Poleti je umrl senator Robert Byrd, ki mu je nevladna organizacija Citizens against government waste (Državljani proti državnemu metanju denarja skozi okno) podelila častni naziv kralja svinjine. Čast si je prislužil, ko je postal prvi senator, ki je svojemu volilnemu okrožju zagotovil več kot milijardo dolarjev davkoplačevalskega denarja v obliki raznih bolj ali manj nepotrebnih in predvsem zelo razkošnih javno financiranih projektov. Takšnim projektom v ameriški politiki že več kot stoletje pravijo “pork-barrel projects”, menda po tistih sodih svinjske masti, ki so bili nekoč znamenje obilja.

Vendar pustimo Ameriko. V naši lepi deželici nimamo državljanskega združenja proti metanju denarja skozi okno, imamo pa ničkoliko oken, vrat, portalov in tektonskih lukenj, skozi katere nam davkoplačevalski evri nenehno letijo v neznano. Zato je že čas, da tudi pri nas koga imenujemo za kralja svinjine. Odločil sem se, da v svojem skromnem prispevku za ta častni naslov predlagam ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Stožiško korito

Medtem ko si je Byrd naslov prislužil z zneskom denarja, ki ga je zagotovil prijateljem in volivcem, si ga naš Zoran zasluži s svojo hitrostjo. Še kakšen mesec ali dva pred napovedanim odprtjem Stožic se je zdelo, da država nima nič s tem.

Premier je dajal nonšalantne izjave in miril ministre, ki so jim roke kar same segale po proračunski rezervi, novinarji pa so brez zadržkov poročali o izkoriščanih delavcih in neplačanih podjetnikih.

Potem pa je vse skupaj steklo s skoraj filmsko hitrostjo. Eden izmed glavnih ideologov socialnih demokratov, sicer pa minister za prosveto, se je spomnil, da je prav zdaj nujno izpeljati razpis za velike telesnokulturne objekte. Menda nepolitični minister za okolje se je spomnil, da bi bilo treba malo sprostiti predpise o dovoljeni svetlobni obremenitvi okolja, in si s tem prislužil jalovo jezo enega izmed svojih predhodnikov, ki je danes predsednik parlamenta.

Ko je kazalo, da bo delovno ljudstvo zlorabilo svoja delovna sredstva za blokado Stožic in tako izsililo plačilo za pošteno delo, se je izkazal še prometni inšpektor, ki je v službi pri glavnem trubadurju vladajoče stranke.

Da bi zaščitil pravico ljudi do nemotenega uživanja športnih spektaklov, ne da bi jih motili prizori lačnih delavcev, je dal zapreti vse dovoze do Stožic – ker menda ceste ne bi zdržale navala tovornjakov.

Le kje je bil možak takrat, ko se je stadion še gradil in so po teh istih cestah vozile trume prav teh tovornjakov, in to za povrhu še polno naloženih?

Vir: Finance.si