Leto 2019, ki bo v znamenju Merkurja, bo leto trgovcev – tudi v politiki

Leto 2019 bo leto trgovcev, saj Merkur ni zastonj njihov zaščitni znak

Celjska Mohorjeva od nastanka naprej izdaja vsako leto Družinsko pratiko. Danes je malo ljudi, ki jo poznajo ali pa na njo kaj dajo. A vseeno je zanimivo pogledati, kaj pravi o vremenu in o nebesnem znamenju, ki določa leto, ki je pred nami. A za njeno verodostojnost poglejmo najprej, kaj je napovedovala za leto, ki je za nami.

Vladarica leta 2018 je bila Venera, ki jo vidimo kot Večernico ali Jutranjico in je poleg Sonca in Lune najbolj očitna. Je ženski planet, zmeren in dobrotljiv. Ženske rojene v njenem zavetju so izrazite v svoji ženskosti, tako v pozitivnem kot negativnem pomenu. Pomlad je dobra za vse sadeže in pozne pozebe se ni potrebno bati. Poletje je vroče in suho. Pridela se najboljše vino. Jesen je topla in lepa vendar ne traja dolgo, ker zgodaj zmrzne in se pred božičem ne otaja. Zima je sprva znosno suha, potem pa posebno od 12. februarja do konca, povsem mokra. Prinaša hude nalive. Slednje še nas torej čaka. Generalno gledano torej stvari držijo za nazaj.

Kaj nam napoveduje vladar leta 2019, ki pa je Merkur.

Merkurja ne vidimo s prostim očesom, ker je v bližini Sonca. Njegova narava je spremenljiva in nestanovitna, mrzla in suha. Njegovo leto je bolj suho kot mokro, bolj mrzlo kot toplo, redko rodovitno. Za to je logično, da je možna pozeba v času cvetenja in da leto ni rodovitno, kar zadeva sadje. Poletje je dokaj deževno, a so vmes lepi dnevi, da se žito in krma da pospraviti. Prvi del jeseni je moker, drugi pa suh in lep. Zima je dolga in mrzla ter z veliko snega. Značaj ljudi, ki jih ima Merkur pod sabo je hinavski, premeten, neiskren. Je zavetnik modroslovcev, matematikov in trgovcev ter prebrisanih sleparjev.

Če politika ne seže preko trgovske logike, je slaba politika in na dolgi rok ne prinaša dobrih rezultatov.

V kolikor izhajamo iz karakteristik ljudi, ki so pod Merkurjevo »oblastjo« nam torej leto, ki je pred nami ne obeta kaj dobrega. Vse kaže, da letina ne bo tako dobra kot je bila letošnja in zato bodo na dobrem trgovci, ki bodo imeli velike zaloge in jih bodo temu primerno drago prodajali. Glede na letošnjo odlično vinsko letino, je vinarjem za svetovati, naj del zalog prihranijo za naslednje leto.

Leto 2019 bo leto trgovcev

Vsekakor lahko predvidevamo, da bo leto 2019, leto trgovcev, saj Merkur ni zastonj njihov zaščitni znak. Kaj to pomeni za svetovno in domačo politiko, si z lahkoto predstavljamo. Veliko bo trgovanja in prebrisanega sleparjenja. Rezultati takšne politike ne prinašajo veliko dobrega, če tudi politiko razumemo kot umetnost možnega. A ta umetnost je lahko izbira med dobrimi in manj slabimi možnostmi ali pa med slabimi in pogubnimi možnostmi. Glede na to, da se v slovenskem družbenem okolju veliko ljudi navdušuje nad političnimi voditelji, ki imajo trgovske in poslovne izkušnje in sposobnosti, je za pričakovati, da bodo takšni tipi politikov imeli veliko besedo. A pri tem gre za nek temeljni nesporazum, ki je vgrajen v našo domačo politično kulturo. Išče se politične managerje, ne pa politike, ki jim je glavno vodilo mir in pravičnost.

Če politika ne seže preko trgovske logike, je slaba politika in na dolgi rok ne prinaša dobrih rezultatov. Seveda mora politik biti tudi dober manager, a eno je voditi podjetje, drugo pa državo. Odličen primer je Jankovič, ki je dober trgovec in nikakršen državnik, kar pa bi politik moral biti. No in če smo v Merkurjevem letu, lahko predvidevamo, kaj nas čaka in kdo bo imel glavno besedo.

Kaj pri tem lahko pomagajo modroslovci? Bojim se, da ne veliko, ker jih veliko ni, tisti pa, ki uradno zastopajo modroslovje na naši najstarejši Univerzi, s svojimi predlogi o enakosti spolov, ne kažejo, da jim je modroslovje glavna vrednota.