Lea Grom: Smučajmo z glavo

smucanjeNova smučarska sezona za nas kmalu odpira svoja vrata. Zopet nam bo prinesla pobeljene strmine, sončne dneve, obilo smučarskih kilometrov in novih dogodivščin. Ali smo pripravljeni na njene izzive?

Ker smo malo »iz vaje«, se moramo pred prvim letošnjim snegom spomniti, na kakšne nevarnosti lahko naletimo. Današnje smuči s poudarjenim stranskim lokom so prava tehnološka iznajdba, ki je v zadnjih nekaj letih preplavila celoten svet. V smučarskem svetu jim pravimo kar »carving« smuči. Omogočajo lažjo izpeljavo zavojev, hkrati pa smo se nekateri na lastni koži prepričali, da omogočajo višje hitrosti, občasno pa to posledično povzroči večje število nesreč. Najbolj obremenjen mesec v smučarski sezoni je zaradi zimskih šolskih počitnic, ko se družine odločijo prosti čas izkoristiti na snegu, mesec februar. Takrat so torej slovenska smučišča bolj pogosto obiskana kot običajno, to pa posledično poveča tveganje za nesreče. Vsak smučar lahko sam zase poskrbi za varnost. Navedli bomo torej nekaj priporočil in nasvetov, kako se je nesrečam in poškodbam kar v največji meri mogoče izogniti.

Na vremenske in snežne razmere seveda ne moremo vplivati. Možnost, da sezono presmučamo varneje pa lahko vseeno povečamo, če si zastavimo nekaj ključnih vprašanj in nanje kar se da iskreno odgovorimo.
1. Poznamo 10 smučarskih zapovedi, ki se jim reče FIS pravila?
2. Ali so naše smuči »nabrušene«, redno obiščejo serviserja, ali smo jih kar nekako zanemarili?
3. Imamo čelado in smučarske palice?
4. Ali nam smučarski čevlji dajo zadostno oporo, ko si jih zapnemo?
5. Ali je naš smučarski kombinezon takšne barve, da se ga vidi tudi v morebitni megli?
6. Ali smo telesno pripravljeni športno preživeti dan?

Zavedati se moramo dejstva, da lahko ob precenjevanju lastnih telesnih sposobnosti v nevarnost spravimo tako sebe kot tudi druge smučarje. Zato nikoli ni odveč, da se pred prvim obiskom snežnih strmin odpravimo na izlet v hribe, pretečemo kakšen kilometer, ali pa se enostavno sprehodimo po naravi. Tako bomo pripravili svoje telo na novo sezono.

Poskrbeti moramo tudi za ustrezno smučarsko opremo. Vsekakor ne gre izpustiti smučarske čelade, ki je sicer strogo obvezna le za otroke do 14. leta starosti. Kljub temu je zelo priporočljivo, da jo nosimo tudi starejši smučarji, saj tako znatno zmanjšamo možnost za poškodbo. Poleg tega se moramo zavedati, da so na smučišču prisotna enotna pravila. Ker smo na smučanju zelo ranljivi, jih je definitivno treba spoštovati. So kot nekakšni cestno- prometni predpisi, po katerih se ravnamo na cestah. Lahko jih opazimo ob vznožju vsake žičnice in nikoli ni odveč, da na kratko preletimo vsaj vsebino teh sličic.

Odgovornost za to, kdo bo nosil posledice nesreče, je naša. Vsi si zagotovo želimo, da smučarski dan prinese obilo radosti, smeha, veselja in lepih spominov. Zato je prav, da se pred prvim smučarskim dnem posvetimo vprašanjem, ki smo jih malo prej prebrali. Ne vzame nam veliko časa, da si nanje odgovorimo. Lahko nam prihranijo veliko nevšečnosti, ki bi jih prinesla poškodba zaradi lastne brezbrižnosti.

Snežne radosti so za naslednjim ovinkom. Ne smemo pustiti, da bi nam jih naša malomarnost odvzela. Zato se skupaj potrudimo, da bomo poskrbeli za lastno varnost in varnost drugih smučarjev, ki bodo na smučiščih v prihajajoči sezoni prisotni.

Lea Grom