Le Roi est mort vive le Roi*

Piše: Borut Rončevič. Več: Siol. Avtor razmišljanje začenja z ugotovitvijo, da so sicer kriminalisti pod medijskimi žarometi pogledali, ali ima ljubljanski župan prste v marmeladi, kar je pomembno z vidika razvoja pravne države, z vidika političnih razmerij pa prav nič.

V nadaljevanju opozarja, da bi bilo zelo zmotno misliti, da je jesenska stran zaradi tega dogajanja bistveno oslabljena, še posebej pa na srednji ali dolgi rok, saj imajo slovenski volivci dokazano precej kratek spomin in nadaljuje: “Zoran Janković in njegova stranka Pozitivna Slovenija na dolgi rok za levico nista pomembna. Politične stranke in vedno novi obrazi so za jesensko opcijo zgolj tetrapak, nepomembna embalaža, ki jo odvržeš, ko je roba porabljena. Najprej je bil LDS, kar nekaj mandatov. Ko se je na videz neuničljiva stranka sesula pod težo lastnih napak, pokvarjenosti in sistemske korupcije, so izumili Zares, ki je plesal en nepopoln mandat. Pozitivna Slovenija je, to je bilo jasno od začetka, le še ena v dolgi vrsti metamorfoz.”

V zaključku pa opozori slovensko pomlad, da naj  si ne privošči iluzij, da je lahko močna zaradi šibkosti levice. Pomlad bo močna le, če dela na sebi, če gradi lastno izobraževalno, kadrovsko in komunikacijsko infrastrukturo, če je vpeta v mednarodna omrežja.

Več: Siol.

*Kralj je mrtev, živel kralj.