Lahko Janković jeseni ne zmaga?

Lahko Janša čez dve leti dobi 51 odstotkov?

Kaj je bolj nemogoče, da Janković jeseni na ljubljanskih volitvah ne zmaga ali da Janša čez dve leti zmaga z absolutno večino? Janković ali Janša? Janković in Janša? Partizani in resničnostni šov, ne pa davki, so tema slovenskih volitev. Na žalost tako levice kot desnice. Zato sprememb ne bo kmalu. Volitve bodo, je rekel Pavel Gantar, dne 10. oktobra 2010, čez devet tednov.

Je sploh kdo, ki bi lahko presenetil in premagal Zorana Jankovića? Izpolnjevati mora več pogojev: Najprej, imeti mora interes, dati se mu mora. Drugič, biti mora znamka, vsaj takšna, kot je Zoran Janković. Tretjič, imeti mora pravo politično podporo. Kaj je to prava politična podpora, ta hip nisem prepričan. Je pa zagotovo bolj leva kot desna.

Posebej če pogledamo, da so Dimitrij Rupel, Vika Potočnik, Danica Simčič in ne nazadnje tudi Zoran Janković zmagali na županskih volitvah s podporo levih strank. France Arhar je na zadnjih volitvah prejel 20,85 odstotka glasov. Matej Lahovnik, nekdanji minister za gospodarstvo ? Morda, a ne vemo, ali ima ambicije. Prav tako ne vemo, ali ima podporo vsaj ene večjih levih strank. Lahko Matej Lahovnik hipotetično zmaga s podporo desnih strank?

Imamo tehnično vlado

Borutu Pahorju, ki je v intervjuju za Finance dejal, da se pogovarja za službo v tujini, razpada ekipa. Milan Cvikl in Jerca sta odšla v tujino na računsko sodišče, Rop odhaja na Evropsko investicijsko banko v Luksemburg. Govori se, da Mitja Gaspari lobira za funkcijo evropskega direktorja Mednarodnega denarnega sklada. Odstopil je Matej Lahovnik. Kriza in zmedena gospodarska politika zdajšnje vlade delata za Janeza Janšo.

Politika sili vse več ljudi, da se ukvarjajo s politiko. SD ima resne težave. Iz vlade so odšli številni ministri, vlada postaja tehnična (Žarnić, Židan, Radičeva, Gjerkeš …). Poslovneži imajo občutek, da je Janševa vlada naredila več za gospodarstvo, pustila je podjetjem delati. Janša je Slovenijo postavil na zemljevid. Obiskali so nas Bush, Merklova … Pahorja pa Jadranka Kosor in težave s Hrvaško.

Vir: Kolumna Božidarja Novaka v Finance.si