L. Peterle, FB: Ciprasova neizkoriščena priložnost

… ali – danes sta se v Evropskem parlamentu srečala dva paralelna svetova

Plenarna dvorana Evropskega parlamenta v Strasbourgu že dolgo ni bila tako polna kot danes, ko so nam spregovorili predsednik Evropskega sveta Tusk, predsednik Evropske komisije Juncker in predsednik grške vlade Cipras. Ko je Cipras prihajal v dvorano, sta mu močno ploskali skrajna desnica in skrajna levica, kar se sicer redko zgodi.

Seveda smo vsi napeto pričakovali, kaj bo povedal grški premier. Žal nam ni povedal nič novega, ponovil je nekatere stavke, ki jih že poznamo, na primer, da je strogo varčevanje pripeljalo Grčijo v recesijo in da reforme niso prijele. Popolnoma je obšel dejstvo, da so se v času predhodne- Samarasove vlade gospodarski trendi začeli obračati na bolje. Tudi ni povedal, da je njegova vlada vzpodbudne trende obrnila zopet navzdol. Cipras je napovedal “pristne” reforme, ni pa povedal, kaj bo bistvo te pristnosti. Žal mi je, da grški premier te enkratne priložnosti ni izkoristil za povečanje svoje verodostojnosti in za okrepitev zaupanja brez katerega ni mogoče graditi partnerskih odnosov.

Zaenkrat, kljub dramatični časovni stiski, ostaja vse v najavljanju namer, brez vsakega zagotovila za uspešno izvedbo napovedovanega. Glede na to ni čudno, da ga je s strani večjega števila mojih kolegov doživel kritiko zaradi nekonkretnosti. Povsem razumem kolege iz Španije, Portugalske, Irske .., ki so se tudi s pomočjo varčevalnih ukrepov, predvsem pa reform, uspeli rešiti recesije, da so Ciprasa zelo natančno spraševali, zakaj se v njegovega pol leta ni lotil nobenega resnega problema- vprašanja privilegijev ladjarjev, otokov, davkov, predimenzionirane državne birokracije, klientelizma tudi v vrstah Sirize, korupcije …

Več lahko preberete na FB profilu.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.